Zvijeri zauzele Drvenik Veli 

Šakali pojeli svu divljač, ostrvljani u strahu

  • 16.09.2018. 16:05

"šakali su postali gospodari Drvenika Veloga, poješće nas žive. Naše je ostrvo malo i nema mjesta i za njih i za nas", vape stanovnici Drvenika Veloga, piše Slobodna Dalmacija.

Oni su već mesecima pod pravom noćnom opsadom zvijeri veličine manjeg psa, koji se inače hrani manjim sisarima, strvinama i smećem. Ali, kad je gladan, pa još zarobljen na ostrvu površine 12 kvadratnih kilometara, pa još u čoporu, niko nije siguran da šakali neće krenuti na čovjeka, posebno starca ili dijete.

Josip Majić, predsjednik Mjesnog odbora Drvenika Veloga, kaže kako je apelovao na gradske vlasti kako bi se organizovali lovci i pokrenula hajka, ali se još ništa nije dogodilo.

"Sve je počelo prije pet, šest godina, ranije niko nije video šakala na Drveniku. Da li su preplivali ili ih je neko donio na ostrvo, neman pojma, ali tu su, namnožili su se i ima ih na desetine," pričaju mještani.

Noću se krv ledi u žilama od njihovog zavijanja, najžešći su kad prelijeću avioni. Mnogi se tako pitaju šta će biti ove zime, kad ostane četrdesetak ljudi na ostrvu, mahom stariji, jada se Majić i navodi kako više nema sitne divljači po Drveniku.

Jela Piteša, agent "Jadrolinije" na Drveniku, je posljednja imala bliski susret sa zvijerima.

"Vozila sam se prije dve noći na kvadu, onim motorom na četiri točka, a kad sam došla do Lokve nije se moglo ni proći koliko ih je bilo. Ne miču se, reže, keze zube, zavijaju... Umrla san od straha," govori Jela.

Jedini spas Hrvati vide u lovcima, ali za sada vlasti nisu odobrile akciju na ostrvu.
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.