Посланик ПДП у "Имате ријеч"

Савић Бањац: Дејтонски принцип мора да се поштује, није добро да неко са стране предузима било какве мјере

  • Извор: АТВ
  • 03.04.2024. 20:30

Дејтонски принцип мора да се поштује и није добро да било ко са стране предузима било какве мјере у БиХ, рекла је Мирна Савић Бањац, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, гостујући у емисији АТВ-а „Имате ријеч“.

Она је рекла да је Република Српска у заиста тешкој ситуацији и у веома тешком стању већ годинама уназад. 

„Ситуација ескалира и сами смо свједоци шта се све дешава и нико ко живи у Републици Српској не може да ликује нити да буде задовољан са стањем у којем се налазимо. Чињеница је да су за сву ту ситуацију одговорни они који воде Републику Српску низ година. Било је прилике и времена да се води државничка политика, више национално одговорна и претпостављам да тада не би дошлу у стање у каквом јесмо“, рекла је она за АТВ.

Република Српска има лош углед у свијету, сматра она и додаје да је то недопустиво. 

„Толико година уназад је један читав народ окарактерисан као лош и стално се намећу нови притисци а ми не знамо како да се с тим изборимо“, изјавила је посланик ПДП-а.

Када се вратимо двије деценије уназад, када је у власти био и ПДП, Савић Бањац каже да у том периоду није била политички активна али да свако мора да сноси посљедице за оно што ради.

Она је истакла да ПДП не признаје Кристијана Шмита као високог представника у БиХ те да су и Народној скупштини гласали за то да се његове одлуке не објављују у Службеном гласнику.

„Ми смо јасно рекли свој став, међутим, проблем је што није битно шта опозиција каже, касније се сви ти закључци једноставно не поштују. Тога смо сви свјесни, то је и сам предсједник признао на прошлој сједници. Мислим да смо се поигравали са институцијом Народне скупштине која, када нешто каже, нема епилог свог дјеловања. Све те механизме смо морали чувати за озбиљне ситуације, када би једна Народна скупштина нешто изгласала, да то заиста има тежину и да се такве ствари морају поштовати“, каже она.

Дејтонски принцип мора да се поштује, наглашава, и додаје да није добро да нико са стране предузима било какве мјере.

„Ако неком треба да се суди и ако је за нешто одговоран, то искључиво требају да раде људи унутар Републике Српске. Али ми се чини да управо зато што се неки закључци поштују а неки не да смо дошли у ту ситуацију да сад имамо то да се предсједнику Републике Српске суди а са друге стране, овдје Тужилаштво не започиње неке процесе када се не поштује оно што је усвојила Народна скупштина. дакле, границе су се изгубиле и све је врло нејасно“, сматра Савић Бањац.

Када будемо видјели да се поштује оно што је речено, опозиција ће да сједне и да размотри ситуацију, наводи Савић Бањац. Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, које је наметнуо Кристијан Шмит, Савић Бањац сматра да „још има времена да преузмемо ситуацију и да сами, одговорном политиком, доносимо своје одлуке“.

„Техничке измјене требају да постоје. Сматрамо да скенери не треба да буду на неким експерименталним мјестима него да буду свугдје. Поента је да ми треба да донесемо такву одлуку, а мислим да је предсједник Додик имао прилику да то уради са својим коалиционим партнерима“, рекла је она.

Говорећи о Нацрту изборног закона Републике Српске, Савић Бањац је рекла да он не треба да се усваја ад хок, него да се мора проучити свака ситница и да се о свему разговара.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.