Мађарска

Сијарто: Балкан спремнији за чланство у ЕУ него Украјина

  • Извор: СРНА
  • 12.12.2023. 16:38

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто истакао је да је дискриминаторно то што ЕУ одгађа приступање земаља Балкана, али убрзава процес за Украјину, иако је та земља мање спремна.

"Било би неодговорно започети приступне преговоре са Украјином јер Европска комисија није извршила адекватне припреме. Ни ЕУ ни Украјина нису спремне за обострано користан и добро структурисан почетак приступних преговора. Земље западног Балкана, са друге стране, чекају дуги низ година и прилично су припремљене, тако да је једноставно несхватљиво зашто неке чланице блокирају напредак у овом случају", написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Он је навео да у посљедње вријеме у ЕУ преовладавају земље које се противе приступању држава региона. Међутим, Мађарска је међу заговорницима проширења ЕУ и сматра неприхватљивом дискриминацију Балкана.

"Унији је заиста потребан подстицај и свјежина коју би нам донијеле земље западног Балкана. Процес приступања треба да се развија на основу резултата специфичних за земљу, а не на вјештачким, тактичким критеријумима", додао је мађарски министар спољних послова.


Љекари дјевојци одстранили тумор тежак 25 килограма

Љекари дјевојци одстранили тумор тежак 25 килограма

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је прошле седмице да је Будимпешта предложила да се на дневни ред самита ЕУ 14. и 15. децембра не укључи гласање о покретању преговора о придруживању са Украјином, јер је већ јасно да неће бити постигнут консензус.

Он је додао да би се о чланству Украјине могло разговарати за пет до 10 година и под условом да се са том земљом потпише споразум о стратешком партнерству.

Када је ријеч о Балкану, Орбан је изјавио да је приступање земаља овог региона "витални" интерес за Будимпешту, јер би ријешило проблеме илегалне миграције и снабдијевања енергијом. 

Пратите нас и путем Вибера