Фицо јасан

Словачка неће слати војнике у Украјину

  • Извор: Агенције
  • 26.02.2024. 16:21

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је данас да Словачка неће слати своје војнике на територију Украјине.

"Словачка ће Украјини понудити могућност да обучава војнике на нашој територији, конкретно јединице за разминирање", рекао је премијер послије сједнице Владе уочи самита представника ЕУ и других земаља НАТО данас у Паризу.

Он је додао неколико чланица НАТО и ЕУ разматрају слање војника у Украјину на билатералној основи.

''Не могу да кажем у које сврхе и шта треба да раде тамо'', рекао је он.

У Паризу ће, бити ријечи о ''новом квалитету, новом обиму подршке Украјини у наредном периоду'' истакао је Фицо и додао да жели да отвори тему мировног плана.

"Тезе преговора свједоче о томе да ствари у Украјини иду далеко од очекиваног. Како је могуће да имамо ратни план, а немамо мировни?", рекао је премијер, преноси словачки дневник Стандард.

Са одлуком да се словачке трупе не шаљу у Украјину сагласиле су се преостале двије коалиционе странке Глас и Словачка национална странка (СНС).

Лидер Гласа Петер Пелегрини  је оцијенио да ће, ако европске земље пошаљу трупе у Украјину, то ескалирати ситуацију, оцијенивши да је грешка што се у агенди конференције у Паризу не помиње почетак мировних преговора.

Такође је подвукао да државе могу послати војну технологију и војнике у Украјину "не на основу мандата НАТО, већ на основу билатералних споразума између појединих држава и украјинске владе".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.