Ulazak u Šengen

Slovenija blokira Hrvatsku?

  • Извор: Б92
  • 13.05.2022. 10:53

Potpredsjednica slovenačke vlade Tanja Fajon kaže da se zalaže za ulazak Hrvatske u Šengen, ali da to zavisi od sprovođenja arbitražne odluke o granici.

Kako danas piše hrvatski Večernji list, ministar spoljnih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman je istakao da ulazak Hrvatske u Šengen nema veze s arbitražnim postupkom.

Nova slovanča vlada, kako prenosi Index.hr, međutim, planira da započne svoj mandat u rekordno kratkom roku, već 3. juna, samo 40-ak dana od parlamentarnih izbora na kojima su slovenački birači dali veliko povjerenje budućem premijeru Robertu Golobu i njegovom Pokretu sloboda.

Čelnici tri stranke koje će činiti buduću vladajuću koaliciju, dogovorili su raspodjelu ministarskih mandata, a po kojoj bi ministarstvo spoljnih poslova Slovenije trebalo da vodi čelnica Socijalnih demokrata Tanja Fajon, koja će biti i jedna od potpredsjednica nove vlade.

Fajon je nakon postizanja koalicionog dogovora u vezi sa ulaskom Hrvatske u Šengen novinarima izjavila da bi Šengen trebalo što pre obnoviti i postaviti jasna i transparentna pravila po kojima se ulazi u taj prostor.

Kazala je i da se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u Šengen i da u spomenuta pravila ulazi i implementacija arbitražne odluke kojom je određena granica između Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska je, međutim, nakon slovenačkog arbitražnog skandala jednoglasnom odlukom Sabora neopozivo istupila iz arbitraže.

Ljubljana je s druge strane ustrajala na arbitražnom postupku, koji je uprkos svemu nastavljen do konačne arbitražne odluke, koju Hrvatska ne priznaje, zbog čega su sve slovenačke vlade pre vlade Janeza Janše normalizaciju odnosa Zagreba i Ljubljane uslovljavale hrvatskim priznanjem i implementacijom arbitražne odluke, što je za sve vlade u Zagrebu bilo neprihvatljivo.