Ljubljana

Slovenija od četvrtka predsjedava Savjetom EU

  • 29.06.2021. 16:14

LjUBLjANA - Slovenija će tokom predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini ove godine tražiti kompromisne prijedloge, a jedan od prioriteta biće priprema EU na moguće nove krize u budućnosti, rekao je slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar.

Slovenija u četvrtak, 1. jula, preuzima šestomjesečno rotaciono predsjedništvo Savjetom EU od Portugala, a Logar navodi da je uloga države koja predsjedava Savjetom da pokuša usklađivati i predlagati kompromisna rješenja za zakonske prijedloge i različite teme.

"Svaka članica pokušava u tom okviru afirmisati svoje gledište, a zadatak je predsjedavajuće države da nađe kompromisni prijedlog za svih 27", rekao je Logar za novi televizijski kanal "N1info" Slovenija.

Posebnu pažnju tokom predsjedavanja Slovenija će posvetiti pitanju uspostavljanja zdravstvene unije, te kriznog upravljanja na području kibernetičke bezbjednosti.

Slovenački mediji objavili su pismo koje je petoro njemačkih poslanika u Evropskom parlamentu - članovi stranaka ljevice i centra, uputilo predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsjedniku Savjeta EU Šarlu Mišelu, a u kojem se izražava zabrinutost zbog stanja vladavine prava u Sloveniji pod Vladom premijera Janeza Janše.

Njemački poslanici, između ostalog, u pismu kažu da su "evropske vrijednosti pod sve većim pritiskom u Sloveniji", te da Janša žestoko napada civilna udruženja i slobodne medije.

Oni zahtijevaju da Komisija što prije obezbijedi da slovenačka Vlada prestane "opstruisati" imenovanje slovenačkih delegiranih tužilaca u Kancelariji Evropskog javnog tužiteljstva, čiji je zadatak ubuduće ispitivati malverzacije i zloupotrebe kod korištenja evropskih fondova.

Njemački poslanici uz to pozivaju EU da do imenovanja delegiranih tužilaca iz Slovenije zadrži isplatu sredstava Sloveniji iz evropskih budžetskih sredstava i Fonda za otpornost i oporavak, prenose slovenački mediji.

Pismo su potpisali evroposlanici Danijel Frojnd (Zeleni), Sergej Lagodinsky (Zeleni), Stelios Kouloglou (Ljevica), Ramona Strugariu (Obnoviti / Renew/) i Lara Volters (Napredni savez socijalista i demokrata / S&D/), a potpis na pismo dala je i zastupnik Zelenih u Bundestagu Franciska Brantner.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.