Са Хрватском и Мађарском

Словенија враћа граничне контроле?

  • Извор: Мондо.ба
  • 18.10.2023. 19:47

Италијани појачавају надзор на граници са Словенијом, а Љубљана намјерава да уради то исто са Хрватском и Мађарском

Италија уводи граничне контроле на граници са Словенијом, а Словенија би сада исту мјеру требала да уведе на границе са Хрватском и Мађарском, уз образложење да су разлози за овакве потезе превенција тероризма и организованог криминала те промјена безбједносних прилика у Европи и на Блиском истоку, јавили су словеначки медији, позивајући на незваничне изворе из Владе.

Према незваничним информацијама, словеначка Влада ће сутра одлучити да ли ће Словенија увести контроле на границе са Хрватском и Мађарском, те о томе обавијестити Европску комисију.

Мјере би, према писању словеначких медија, требало да трају најмање два мјесеца.

Исте такве мјере Словенији уводи Италија. Италијански министар унутрашњих послова Матео Пиантедоси јуче је телефонски обавијестио словеначког министра унутрашњих послова Боштјана Поклукара о привременој суспензији Шенгена и увођењу контрола на границе.

Према њиховим изјавама, министри Словеније и Италије сагласили су се да западнобалканска рута, коју помно прате и словеначке и италијанске безбједносне службе, може бити атрактиван коридор за потенцијалну радикализацију.

"Министар Боштјан Поклукар позвао је италијанског колегу Пиантедосија да мјере морају бити пропорционалне и пријатељске према нашим грађанима како се не би прекидале културне, пријатељске и родбинске везе људи који живе уз границу", додају из МУП-а Словеније.

Двојица министара договорила су се да ће се ускоро састати главни људи полиције и договорити како ће се тачно мјера спроводити, а потом би исте или сличне мјере требало да буду примијењене и на граници Словеније и Хрватске.

Од данас је и Аустрија промијенила контролу, и то на граници са Чешком. На то се одлучила након што је Њемачка због илегалних миграција увела граничне контроле са Чешком, Пољском и Швајцарском.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина