Фране Барбарић

Смијењен директор ХЕП-а

  • Извор: Агенције
  • 03.12.2023. 13:22

Директор "Хрватске електропривреде" (ХЕП) Фране Барбарић смијењен је након што је против њега подигнута оптужница која га терети за противправну градњу.

Ову информацију саопштио је премијер Хрватске Андреј Пленковић, преносе хрватски медији.

"Ово су нове околности, након покретања поступка, када се све сумира, мислим да нема предуслова да остане на тој функцији. То ћемо ријешити према процедури. Пустили смо да исцрпе сви правни лијекови и сада су они исцрпљени. Одлази искључиво због бесправне градње. Није ово због утицаја опозиције јер ми не радимо ствари због опозиције“, рекао је Пленковић за Н1.

Пленковић није хтио говорити о новим именима већ је навео да је ХЕП одиграо сјајну улогу у енергетској кризи. 

Општинско државно тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против Барбарића због илегалне градње на заштићеном обалном подручју у Застражишћу на острву Хвар.

Фране Барбарић, предсједник Управе ХЕП-а, изгубио је на Управном суду у Сплиту и спор у којем је тражио укидање рјешења Државног инспектората по којему је вилу на Хвару изградио бесправно због чега је наложено њено уклањање. Суд је истовремено одбио његов захтјев да се рушење одгоди до правомоћности одлуке па је Барбарић најавио да ће кућу срушити сам, подсјећају хрватски медији.

Он тврди да је Инспекторат погријешио и најављује да ће правду потражити пред Високим управним судом те ће тражити и накнаду штете за рушење. Обрушио се и на медије који, каже, у његову случају нису поштовали пресумпцију невиности.


Пратите нас и путем Вибера