Hrvatska

Snimila crnu udovicu u kući: Nema protivotrova

  • Извор: 24сата.хр
  • 19.07.2023. 13:33

Čitateljka "24sata" govorila je o problemu koji imaju stanovnici ostrva Rab, a to su crne udovice, te nedostanku protivotrova za ugriz istih.

"Crne udovice su standardni stanovnici ostrva, navikli smo na njih, ali ne da su nam u dvorištima i kućama kao posljednjih mjesec dana. Nalazimo ih u kaminima, pred ulaznim vratima, na terasama i u kućama", rekla je žena sa Raba.

Snimila je i video, piše "24sata.hr".

"Previše sam se tresla dok sam snimala, ali mislim da se jako dobro vidi da su crne udovice", rekla je.

Kaže kako je kontaktirala ambulantu na Rabu, Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i ministarstvo oko protivotrova.

"Saznala sam da u cijeloj županiji nema protivotrova! Hrvatska kao turistička zemlja nema ni minimalnu zalihu protivotrova za ugriz crne udovice", priča ogorčena stanovnica.

Otrov 15 puta jači od otrova zvečarke

Crna udovica spada među najpoznatije i najotrovnije paukove na svijetu, ima ih na svim kontinentima.

U Hrvatskoj su najčešće u Istri, primorju i u Dalmaciji, a najlakše ih je prepoznati po crvenim pjegama na leđima.

Boja pjega mijenja se u zavisnosti oa starosti - dok su crne udovice mlade, pjege su bijele, a kako rastu počinje se pojavljivati u sredini pjege narandžasta mrlja.


Pao avion u Crnoj Gori

Pao avion u Crnoj Gori

Ona se postepeno širi i tamni. Kod ženke pjega postupno pocrveni, a kod mužjaka ostane bijela ivica oko pjege. Otrov im je 15 puta jači od otrova zvečarke, a udara na nervni sistem i brzo se širi.

Kod ljudi, otrov crne udovice izaziva jaku bol u limfnim čvorovima, dehidraciju, pretjerano znojenje, grčenje, javlja se porast ili pad tjelesne temperature, pad tjelesne težine, crvenilo, osjećaj sitosti i mučnine. Ugriz crne udovice može biti smrtonosan.

'Zavod nema protivotrov'

Redakcija "24sata" kontaktirala je Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i odgovorili su im da nemaju protivotrov i da ne mogu govoriti o drugim institucijama koje bi ga mogle imati.

Iz Zavoda za javno zdravstvo rekli su da to ne ide preko njih, već preko hitne i bolnice koje rade kliničku obradu. 


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.