Dalmacija

Snimljen trenutak udara groma na aerodromu

  • Извор: Агенције
  • 29.08.2023. 22:51

Centar mediteranskog ciklona sa sjevera Italije pomjerio se uveče iznad sjevernog Jadrana, pa se i u narednih 36 sati očekuje dalja nestabilnost.

U vremenu od 19 do 20 časova na jugu Dalmacije formirala se relativno kratkotrajna ali jaka grmljavinska linija koja je prošla dubrovačko područje.

Dubrovačka župa je tako u toku dana dobila 40 litara kiše po metru kvadratnom. Nevrijeme je nešto prije 20 sati pogodilo područje Aerodroma Dubrovnik, a jedan grom je udario u neposrednu blizinu piste.

Drugog dana uticaja pomenutog ciklona na vremenske prilike, temperature vazduha u Dalmaciji su konačno značajno pale. Tako su se najviše dnevne vrijednosti u utorak kretale od samo 19 setepni Celzijusovih u zagorskom dijelu do 28 na jugu.


Dan je obilježio veoma jak vjetar koji je u Dalmaciji mjestimično imao olujne udare. Na primjer, u Splitu su zabilježeni udari od 90 km/h, a na dubrovačkom aerodromu do 79. Vjetar je stvarao probleme u pomorskom saobraćaju, pa su otkazane brojne katamaranske linije. Ovako jako oštar i nizak pritisak nije česta pojava u avgustu i tipičan je za novembar, piše Dalmacija danas.

Radoznali jelen u prodavnici slatkiša

Radoznali jelen u prodavnici slatkiša

Gotovo da nema dijela zemlje gdje danas nije bilo padavina, ali su bile veoma neravnomjerno raspoređene. Tako je palo od samo jede litre do čak 91 litre po metru kvadratnom, koliko je palo u Niškome, u zaleđu opštine Klis. Tamo je grmljavina donijela obilne padavine poslije 16 časova, kada je za samo sat vremena palo preko 50 litara kiše, pa je mjestimično bilo i obilnih pljuskova.

Tokom srijede svugdje na Jadranu biće veoma nestabilno, a očekuju se i jača grmljavina, posebno u drugom dijelu dana.

Pao rekord: Utakmicu izgubili sa 29:1

Pao rekord: Utakmicu izgubili sa 29:1


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм