Đakovo

Socijalni radnici traže smjenu ministra zbog ubistva koleginice

  • 10.07.2019. 15:55

Socijalni radnici iz cijele Hrvatske okupili su se danas oko podneva ispred zgrade resornog ministarstva, gdje su zapalili svijeće u znak sjećanja na tragično stradalu koleginicu u Centru za socijalni rad u Ðakovu i zatražili ostavku resorne ministarke Nade Murganić.

U đakovačkom Centru za socijalni rad juče je ubijena radnica Blaženka Poplašen, a teško je ranjen pravnik tog centra, kojem se ljekari osječke bolnice još uvijek bore za život.

Blaženku Poplašen je ubio njen štićenik o kojem je ona brinula, a koji je uhapšen osam sati nakon zločina.

Socijalni radnici okupljeni ispred ministarstva uglavnom su obučeni u crninu, baš kao i njihove kolege širom Hrvatske.

Odgovornom za, kako kažu, katastrofalno stanje u sistemu socijalnog rada, mnogi radnici smatraju upravo ministarku Murganić, preneo je portal Index.

Vesna Kanceljak, radnica iz Zagreba rekla je novinarima da su socijalni radnici u strahu već duže vrijeme.

"Posebno se bojimo poslednjih nekoliko mjeseci otkako osjećamo da se sprovodi hajka i napadi na socijalne radnike. Iako su napadi aktuelni godinama, u poslednje vrijeme sve se to pojačalo", kazala je Kanceljak.

Ispričala je da je i sama bila zaključana u sobu i nije mogla da izađe dok nije došlo obezbjeđenje, kao i da je gađana ciglom kroz prozor.

"Verbalne prijetnje svakodnevnica su današnjeg života i rada socijalnog radnika. Jednu prijetnju prijavila sam policiji i dobila sam odgovor da je moja izjava u odnosu na izjavu osobe koja mi je prijetila i da oni tu ništa ne mogu. Neovlašćeno snimanje mobilnim telefonom prijavila sam kao krivično djelo, a ta je osoba bila osuđena na društvenokoristan rad", rekla je ona, preneo je portal Dnevnik.

"Socijalni radnici i radnici Centra za socijalni rad traže otvaranje kanala kojim bi se istražilo koliko je zaposlenih teško oboljelo od bolesti povezanih sa stresom, novo zapošljavanje prema normativima i Pravilniku, traže status službene osobe i sigurnost na radnom mestu, od resorne ministarke Nade Murganić nakon svih događanja i zbog stanja u socijalnoj službi traže preuzimanje odgovornosti i njenu ostavku", naglasila je Kanceljak.

Sa druge strane, Murganić je upozorila je da se nakon jučerašnje tragedije pojavljuju nove prijetnje socijalnim radnicima. 

"Odgovornost za ovakve nemile, teške zločine sigurno je na svima nama.Mi smo već danas ujutro iz dva Centra dobili prijave incidenata da su razbijena stakla, vrijeđanje i napadi na socijalne radnike. Svakodnevno se susrećemo s prijetnjama. Nije dobro da smo prihvatili da je to dio našeg posla. Često se te prijetnje ne prijavljuju", rekla je ona.

Istovremeno, zbog ubistva socijalne radnice Blaženke Poplašen i teškog ranjavanja pravnika u Centru za socijalni rad u Ðakovu, četvrtak 11. jul, je proglašen Danom zalosti u tom mestu.

Tim povodom oglasio se i premijer Andrej Plenković istakavši da vlada mora ozbiljno da poboljša međusresornu saradnju.

"Želim da im zahvalim na njihovom radu i iskažem poštovanje prema onome što rade. Ponukani onim teškim incidentom zaključili smo da postoji nekoliko područja u kojima možemo unaprediti i poboljšati sistem", rekao je Plenković.

Dodao je da su predviđene izmene Krivičnog zakona kojim će se socijalnim radnicima obezbijediti status službenih lica, što će, kako je rekao, smanjiti ovakve situcije.

Тагови: