Црна Гора

Спајић иде у нови круг преговора за формирање владе?

  • Извор: вијести.ме
  • 08.10.2023. 17:25

Милојко Спајић, мандатар за састављање нове црногорске владе, поново ће преговарати са коалицијом "За будућност Црне Горе" пошто је у свом Покрету Европа сад (ПЕС) изгубио подршку за формирање проевропске владе, тврде подгоричке "Вијести".

Ову одлуку, по писању подгоричког листа, донио је Посланички клуб ПЕС-а јер је њихов коалициони партнер Демократска Црна Гора одбацио могућност да пресудни глас подршке овој влади дође од челника Демократске уније Албанаца Мехмеда Зенке.

Зенка је у парламент ушао као коалициони партнер Демократске странке социјалиста Мила Ђукановића, те зато ПЕС не жели да "пресудна подршка дође са листе оних који су 30 година пљачкали Црну Гору". 

Спајић би, по тврдњи "Вијести", требало наредних дана да почне преговоре и с грађанским покретом УРА одлазећег премијера Дритана Абазовића, иако је Спајић искључио могућност сарадње с Абазовићем одмах пошто је побиједио на изборима.

Сједница посланика ПЕС-а је одржана и у тренутку кад је Демократска Црна Гора званично саопштила да неће прихватити да пресудни глас за формирање нове владе дође са листе посланика ДПС-а. Такав закључак подржало је и Предсједништво Демократа.

Спајић је мандат за састављање владе добио 10. августа, а законски рок за то му истиче 8. новембра, те ће, ако се она не формира, нови парламентарни избори бити најкасније 18. фебруара идуће године, пренијела је Нова.

Спајић је, након парламентарних избора 11. јуна, преговарао са лидерима ЗБЦГ Миланом Кнежевићем и Андријом Мандићем, али до договора није дошло.

Касније је из ПЕС-а саопштено да је ЗБЦГ више пута одбио њихову понуду, док су у ЗБЦГ тврдили да званичну понуду нису ни добили.

Након тога из коалиције ЗБЦГ позивали су више пута да мандатар преговоре врати на почетак. 

Спајић је раније тврдио да има већину за избор владе, односно да га подржавају 44 посланика. У међувремену, остао је без подршке двије посланице са листе ПЕС-а, али и посланика УЦГ, а због најава да у влади неће бити коалиције ЗБЦГ.

Мандатар је до већине планирао да дође преко посланика Демократске уније Албанаца (ДУА) Мехмеда Зенке, али је након тога остао и без подршке Демократа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.