Црна Гора

Спајић: Попис одгођен за трећи децембар

  • Извор: Глас Српске
  • 29.11.2023. 22:23

Предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић саопштио је да је вечерас на електронској сједници Владе донијета одлука да се попис становништва одгоди за трећи децембар.

"Вечерашња одлука опозиције, као и ова изгласана одлука на данашњој електронској сједници Владе о одгађању пописа, доказ је да сазријевамо као друштво. За мене је ово јако битно за помирење Црне Горе и сам процес приступања ЕУ“, истакао је Спајић на конференцији за медије.

Спајић је казао да су за мање од мјесец успјели да затворе један врло захтјеван процес и да га од нуле доведу до тога да сви буду задовољни.

„На све смо изазове одговорили у рекордном року и послали јасну поруку да су нам приоритет друштвено консензус и интерес грађана. Имамо контролу процеса која је до сада невиђена, није постојала ни 2011. ни 2003. године... Било је пуно недоумица да ли тај процес био потребан или не, али вријеме ће показати да је било јако битно да се крене у потпуно другачији приступ рјешавању проблема. Имали смо разговоре са представницима већине, било је резерви у погледу намјера ДПС“, рекао је Спајић, преносе Вијести.ме.

Он је додао да је добар дио парламентарне већине уз ову одлуку Владе.

„Ово одгађање до 3. децембра је јако битно, без додатних трошкова ћемо постићи друштвену кохезију. Шта ће се суштински промијенити у ова два - највећа забринутост код међународних партнера била је због поларизације. Тако да овакав начин инклузивности и пружене руке је нешто што ће они поздравити. Монстат је дао свој суд не бих одапињао отровне стрелице“, рекао је Спајић.

Предсједништво Демократске партије социјалиста (ДПС) саопштило је раније вечерас да је та партија спремна да у новом року да пуни допринос како би се у потпуности испунили сви услови за одржавање пописа који ће почети 3. децембра.

Спајић је на вечерашњој конференцији за медије казао да је попис био спреман да почне сјутра.

„Али изашли смо у сусрет и додатном захтјеву опозиције везано за спецификацију софтвера иако то није било у Споразуму“, казао је премијер.

Најавио је да ће неко да објасни ту спецификацју у медијима за дан, два.

На питање је ли превише попустљив одговорио је да се то може и тако гледати.

Предсједник Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић рекао је раније данас да је на састанку са Спајићем саопштио да је против одлагања пописа јер сматра да ДПС опструира тај процес.

Спајић је на конференцији казао да негд‌је разумије Кнежевића.

„Откад је потписан споразум сви су га испоштовали и није било кампање“, рекао је Спајић.

Говорећи о трошковима, премијер је рекао да су нашли компромис да попис почне у нед‌јељу и да могу да објасне зашто користе 31. октобар као референтни датум.

„Уз муке које ће Монстат морати да прође јер ће радити анексе уговора са пописивачима“, казао је Спајић.

Он је поручио да је предсједник Скупштине Црне Горе и лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић зрело сагледао ситуацију и видио добронамјерност Владе и рекао да ће подржати сваку добронамјерну одлуку Владе.

Рекао је да не страхује од тога да би НСД и ДНП могли због тога оборити владу.

Поручио је да неће бити даљег одлагања пописа.

„Опозиција је делегирала члана Комисије који ће прегледати спецификацију. То ће бити Борис Марковић који ће бити предсједник комисије“, рекао је Спајић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.