Zagreb

Sramna izjava Plenkovića: Optužio Srbiju za progon 250.000 Srba iz Hrvatske

  • Izvor: Agencije
  • 05.08.2022.12:21

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je sraman govor na proslavi zločinačke akcije "Oluja" i za progon 250.000 Srba optužio Beograd.

"Ponovo svjedočimo jadnim i jalovim optužbama o protjerivanju Srba, iako je poznato da ih je njihovo vođstvo uz dogovor sa Beogradom prisililo na odlazak. Nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje oslobodilački i pravedan karakter Domovinskog karaktera niti ćemo dopustiti da se optužuju naši heroji. Ponosni smo što čuvamo prava nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne sarađuje ni po pitanju nestalih, ni po pitanju logora na teritoriji Srbije", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je pri tome zaboravio na oko 2.000 Srba ubijenih u ovoj akciji. Takođe, nije se sjetio ni zločina na Petrovačkoj cesti kada je hrvatski Mig bombardovao kolonu izbjeglica i ubio devet ljudi, od čega četvoro djece. Pilote tog Miga Hrvatske vlasti štite, a Plenković danas priča o saradnji u rješavanju ratnih zločina.

Hrvatska vojno-policijska operacija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Akcija "Oluja" je dovela do egzodusa više od 250.000 Srba iz Hrvatske.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija "Oluja" završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.