Arno Gujon

"Srbi da provjere stanje svoje imovine u FBiH i da reaguju ako je uzurpirana"

  • Извор: СРНА
  • 23.07.2023. 09:44

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon pozvao je Srbe koji su porijeklom iz Federacije BiH (FBiH) da tokom ljetnjih odmora i posjete zavičaju provjere u zemljišnjim knjigama stanje svoje imovine i da, ukoliko uoče nepravilnosti ili da im je imovina otuđena, pozovu neku od kancelarija za pravnu pomoć u Republici Srpskoj ili Srbiji i spriječe njeno otimanje.

Gujon je rekao Srni da su kancelarije koje rade u koordinaciji sa Upravom do sada prilime više od 10.000 poziva Srba, čija imovima, kako kaže, pokriva površinu od oko 57.000 hektara zemlje.

"Preporuka je da Srbi koji imaju imovinu u FBiH provere stanje u zemljišnim knjigama. Bolje je da to urade sada, jer će neko to morati da uradi kad - tad. Bolje da se spreči nego da se to leči kasnije kada već dođe do uzurpacije, odnosno gubitka prava na imovinu", rekao je Gujon.

Dodik: BiH će morati da se vrati na dejtonsko podešavanje

Dodik: BiH će morati da se vrati na dejtonsko podešavanje

On je naveo da je kampanja koju je pokrenula Uprava u saradnji sa medijima, Srpskom pravoslavnom crkvom i diplomatsko konzularnom mrežom i konstantno obavještavanje javnosti o problemu uzurpacije srpske imovine doprinijelo da se sazna da postoji taj problem koji je, kako kaže, moguće riješiti preko kancelarije za pravnu pomoć.

"Treba ispoštovati proceduru. Možemo da utičemo na odluke sudova koje ukidaju ili u nekim slučajevima prepisuju ono što je pripadalo srpskim porodicama ili opštini ili čak FBiH, odnosno komšiji koji se prijavio i raspolaže tom imovinom", rekao je Gujon.

Gujon je ocijenio da je vrlo važno što su se institucije Srbije i Republike Srpske uključili u kampanju i zajedno rade na zaštiti osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na imovinu za oko 400.000 nasljednika imovinskih prava u FBiH.

On je naglasio da je za Srbe povratnike važno da Srbija bude uz njih kroz razne projekte.

Kaluža za ATV: Proaktivan nastup Cvijanovićeve, pokazuje se realna slika unutar BiH

Kaluža za ATV: Proaktivan nastup Cvijanovićeve, pokazuje se realna slika unutar BiH

"Pomažemo Drvar i ostala mesta, a organizujemo i letnje kampove za decu iz Drvara, Bosanskog Petrovca, Glamoča, Grahova i Mostara. Na taj način ćemo pokazati brigu i solidarnost i omogućiti toj deci da upoznaju Srbiju i Beograd", rekao je Gujon.

On kaže da će se na taj način pokazati da Srbi gdje god da žive pripadaju jednom narodu i da je njihova matica Srbija uz njih konkretno i na djelima, a ne samo na riječima.

U Beogradu će do kraja avgusta u kampovima boraviti djeca iz Sjeverne Makedonije, Rumunije, Hrvatske, FBiH i Crne Gore.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: