Bivši dekan Fakulteta bezbjednosti

Srbija na meti 60 stranih obavještajnih službi

  • 15.06.2018. 09:53

Srbija je na meti obavještajnih službi šezdesetak zemalja koje su stvorile agenturu spremnu za subverzivna dejstva, lansiranje lažnih vijesti i uznemiravanje javnosti, izjavio je nekadašnji dekan Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Milan Mijalkovski.

Mijalkovski smatra da sve što se dešava u Srbiji može da se posmatra kroz unutrašnji razlog, ali da to treba dovesti u kontekst sa interesima stranog faktora. 

On je za "Politiku" rekao da situaciju u Srbiji i regionu treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova i ukazao na oštru sukobljenost u ovom regionu geopolitičkih interesa najmoćnijih sila svijeta - SAD, Rusije i Kine, Turske kao regionalne sile, ali i transnacionalnog faktora koji mnogi zanemaruju - islamista. 

Mijalkovski ističe da svemu treba dodati agresivni nastup Zapada, prije svega EU u pogledu Kosova i Metohije. 

Na osnovu iskustva i dugogodišnjeg praćenja situacije, Mijalkovski kaže da Srbiju istražuju obavještajne službe šezdesetak zemalja. 

"Imajući u vidu da to čine skoro tri decenije, to znači da su one stvorile takve pozicije, takvu agenturu od uticaja u Srbiji koja je spremna, osposobljena, školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva - od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih lažnih vijesti, uznemiravanja javnosti. NJihove mogućnosti su respektabilne i stalno se osnažuju raznim aktivnostima, prije svega tajnim, ali i javnim", navodi Mijalkovski. 

On je ocijenio da je glavni cilj da prisile Srbiju da što prije prizna lažnu državu Kosovo. 

"Kako otpor prema takvom njihovom cilju jača, treba očekivati da će oni pojačavati raznovrsne pritiske. Mislim da tako treba gledati na aktuelnu bezbjednosnu situaciju i perspektive", rekao je Mijalkovski.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином