Burna reagovanja

Sveštenik iz Rijeke odbio da krsti dijete homoseksualnog para

  • Извор: Танјуг
  • 31.08.2022. 11:38

Odbijanje sveštenika Kristijana Zeba s riječkih Srdoča da krsti dijete začeto vještačkom oplodnjom ženskog homoseksualnog para izazvalo je buru reagovanja u Hrvatskoj, a riječka Nadbiskupija se još nije oglasila.

Svetovna javnost nije sva na strani sveštenika, koji je ostao dosljedan, jer smatra da je takav čin protiv crkvenog učenja i da dijete neće biti odgajano u duhu katoličke vjere.

Argument sveštenika je da je homoseksualni par već u grijehu, jer žive u suprotnosti sa učenjem katolilčke crkve.

- Sami dobro znamo da je nauk katoličke crkve da brak čine isklučivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo - kaže svešteik Zeba, prenijela je zagrebačka N1.

Sveštenik je o svemu vjernike obavijestio na Fejsbuku i upozorio da vrijeđanja nema.

- Meni je savjest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno - rekao je Zeba.

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Smatra da Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

- U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u hršćanstvu posljednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar mora biti nezaslužen, to znači da ne zavisi od predispozicija onoga onoga koji ga prima, pa ni njegovih roditelja - kaže Grozdanov.

Dodaje da bi Crkva trebalo da uključuje i da funkcioniše na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote.