Sveštenik Umićević: Ne zna se šta je sa Srbima u rejonu Petrinje

  • 29.12.2020. 15:55

Pravoslavni sveštenik Saša Umićević iz Petrinje rekao je da nakon današnjeg razornog zemljotresa nema iformacija o Srbima koji žive u okolnim selima, kao ni o crkvama, jer su veze u prekidu.

"U okolini grada su sela u kojima živi srpsko stanovništvo. Nemam informacije o njima, jako je teško dobiti bilo koga, veze su u prekidu, a internet malo radi, malo ne radi", rekao je otac Saša.

On kaže da ne zna ni šta je sa crkvama, jer ne može nigdje iz grada, a tlo non-stop podrhtava i potres se osjeti na svakih pola minuta.

Otac Saša napominje da je Petrinja danas pretežno hrvatski grad, ali da ima i mnogo Srba u oko 250 pravoslavnih domova, te da je zabrinut za sve, za svoj narod, ali i za hramove.

Sveštenik je ispričao da u Petrinji ima mnogo srušenih objekata i da je jedno dijete poginulo kada se kuća srušila na njega.

Otac Saša, koji se sinoć sa porodicom izmjestio iz parohijskog doma, rekao je za "Sputnjik" da je bilo strašno, posebno posljednji udar.

"Sada se neprekidno čuju sirene, svuda su vatrogasci, kola hitne pomoći, ima dosta povrijeđenih. Ne znam šta je sa Srbima u okolnim selima, veze su u prekidu, mi smo dobro, hvala Bogu. Prošli smo bez povreda, sinoć smo otišli iz parohijskog doma, pošto nije bio siguran za dalji boravak", rekao je sveštenik Umićević.

On je naveo da su stručnjaci juče utvrdili da Parohijski dom nije za dalji boravak, te dodao da su ih jutros obišli NJegovo preosveštenstvo vladika Gerasim, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i stručnjaci, statičari iz Zagreba.

"Sada je, posle ovog udara, sve nekako stalo, ne znamo šta nas čeka, seizmolozi misle da nije dobro", rekao je otac Saša.

On je naveo da je sa porodicom na vrijeme izašao iz kuće pored crkve, nekih desetak minuta prije velikog udara.

"Vidim da ima jako mnogo srušenih objekata, nažalost, ima i poginulih, odmah tu uz naš parohijski dom je dete poginulo, kuća se srušila na njega. Ne znam šta bih rekao, neka nam je Bog u pomoći", rekao je otac Saša.

Zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru registrovan je danas u Hrvatskoj. Epicenatar je bio tri kilometra od Petrinje i osjetio se širom regiona.