Marin Piletić

U Hrvatskoj usvojeno 131 dijete iz Konga, ministar: Biće mijenjan zakon

  • Извор: СРНА
  • 11.01.2023. 19:14

Hrvatski ministar rada i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je u Hrvatskoj od 2012. godine do danas usvojeno ukupno 131 dijete iz Konga i najavio da će resorno ministarstvo pokrenuti izmjene zakona kada je riječ o međudržavnom usvojenju.

"Parovi koji su trenutno u procesu usvojenja pozvani su da provjere legalnost i autentičnost dokumenata o usvojenju, a dodatne provjere ubuduće će obavljati i hrvatski sudovi", rekao je Piletić na konferenciji za novinare.

On je istakao da slučaj iz Zambije (gdje su četiri hrvatska para uhapšena pod sumnjom za trgovinu djece nakon što su pokušali usvojiti djecu u Kongu i dovesti ih u Hrvatsku) nije rezultat greške hrvatskih institucija, jer svi koji žele usvojiti djecu iz drugih zemalja imaju na raspolaganju svu moguću pravnu pomoć centra za socijalni rad.

Piletić je podsjetio da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije od 2014. godine kako bi čin usvojenja bio što transparentniji i u najboljem interesu djeteta.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa hrvatskim Ministarstvom pravosuđa krenuće se u proceduru izrade jasnijeg zakonskog okvira u vezi sa međudržavnim usvojenjem.

Osmoro hrvatskih građana, odnosno četiri para koja su početkom decembra uhapšena u Zambiji, prvi je put juče dovedeno pred sud u gradiću Ndola, nedaleko od granice sa Kongom. Nakon pročitane optužnice, svi su izjavili da se ne osjećaju krivima. Njihov branilac zatražio je da se brane sa slobode, uz kauciju, o čemu će biti odlučivano sutra, prenose hrvatski mediji.


  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.