Hrvatska

Ubici i silovatelju 20 godina robije zbog serije razbojništava i pokušaja ubistva policajca

  • Извор: Индекс
  • 01.09.2021. 17:42

Zbog serije razbojništava u poštama i kancelarijama za otkup zlata u Zagrebu i Bjelovaru od juna do decembra 2014. godine, kojom prilikom je pokušao da ubije policajca i vlasnika kancelarije za otkup zlata, na zagrebačkom Županijskom sudu danas je nepravosnažno na 20 godina zatvora osuđen Igor Svetec.

Za pokušaj ubistva 49-godišnji Svetec nepravosnažno je osuđen na pet godina zatvora, za protivpravno oduzimanje slobode na osam mjeseci, dok je za razbojništvo, koje je počinio nenaoružan, dobio godinu dana zatvora, a za ostalih sedam razbojništava, koja je počinio s pištoljem, dobio je po tri godine zatvora za svako, saznaje Hina na sudu.

Svetec je zbirno osuđen na 27 godina i osam mjeseci zatvora, a kako jedinstvena kazna uvijek mora biti manja od zbira pojedinačnih kazni, Svetec je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina.

"Vi ste višestruko osuđivana osoba koja je osuđivana za ubistvo iz koristoljublja i silovanje. Uz to, jedno vrijeme ste bili u bijegu, zbog čega ste bili nedostupni pravosuđu. Sud ne vidi razloga da bi vam bilo koju od ovih pojedinačnih kazni umanjio ispod zakonskog minimuma", poručila je Svetecu u obrazloženju presude sudija Koraljka Bumči.

Razbojništva i pokušaj ubistva policajca Svetec je skrivio mjesec dana nakon što je pušten iz istražnog zatvora u kojem je proveo godinu dana zbog silovanja svoje tadašnje djevojke. Za to silovanje je u maju 2014. osuđen na tri godine zatvora, ali mu je istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza pa je nakon izlaska iz istražnog zatvora počinio seriju razbojništava.

Silovanje tadašnje djevojke Svetec je počinio nakon što je pušten sa odsluženja zatvorske kazne od 15 godina na koju je osuđen zbog ubistva iz koristoljublja rođake Zdenke G., koje je, zajedno s D.B., počinio u martu 1997. godine kako bi se domogli deviza i zlata.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.