Novi skandal u Hrvatskoj

Učiteljica sa lažnom diplomom 30 godina predavala djeci

  • 31.05.2019. 13:01

Skandal sa lažnim diplomama u Hrvatskoj ne jenjava, a Ministrastvo obrazovanja je potvrdilo još tri nova slučaja, od kojih je jedan i slučaj lažne učiteljice koja je predavala 30 godina.

Reč je o diplomi sa Pedagoškog fakulteta u Ljubljani na osnovu koje je ova učiteljica decenijama učila djecu. Takođe, otkrivena je i lažna diploma Fakulteta mašinstva i brodogradnje Univerziteta u Zagrebu s kojom je lažni nastavnik 26 godina predavao mašinske grupe predmeta u jednoj srednjoj školi.

Među njima je i slučaj falsifikovanog svjedočanstva na osnovu kojeg je 10 godina radio jedan noćni čuvar u jednom učeničkom domu. 

"Provjera vjerodostojnosti dokumenata već sad je snažna antikorupcijska mera kojoj je glavni cilj da vrati povjerenje u sistem obrazovanja. Važno je da smo osvjestili potrebu sistemske provjere i da se uspostavila procedura pri novom zapošljavanju da do toga više ne dođe. Ako želimo društvo u kojem ćemo imati nultu stopu korupcije, svako u svojoj oblasti mora preduzeti svoj dio odgovornosti", rekla je hrvatska ministraka obrazovanja Blaženka Divjak.