"Profesija novinara ne smije se kažnjavati"

Udruženje novinara Crne Gore: Podrška novinaru Danijelu Simiću

  • Извор: СРНА
  • 17.08.2023. 15:59

Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) izražava protest činjenicom da je predsjedniku Udruženja novinara Republike Srpske Danijelu Simiću zabranjeno da uđe u Hrvatsku, te poručuje da se profesija novinara ne smije kažnjavati stvaranjem zabrane kretanja, već je treba pomagati i afirmisati.

U saopštenju UNCG podsjeća se da je pravo na rad i na slobodu kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava i da Hrvatska, kao članica EU, treba da garantuju slobodu kretanja i pristup informacijama novinarima.

Iz udruženja su pozvali generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Maju Sever, koja je iz Hrvatske, da reaguje na ove nemile scene, s obzirom da je na pomenutu funkciju došla upravo svojom borbom za prava novinara u Hrvatskoj i šire.

"UNCG diže glas i protiv svih udruženja novinara u regionu i Evropi, koji `gromoglasno` ćute ovih dana dok im se kolegi Simiću ne da ni slobodno kretanje da bi obavljao svoj posao i zadatke svoje matične kuće RTRS-a", dodaju iz udruženja.

Ovo crnogorsko udruženje dalo je punu podršku Simiću u njegovom profesionalnom i nepristrasnom radu u šta su se, kako navode, mogli uvjeriti svi koji prate njegov rad.

Novinar Danijel Simić zadržan je juče na graničnom prelazu Batrovci sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, a potom mu je uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju.

Na rješenju nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.