"Ništa im nije sveto"

Ukrali zvono iz pravoslavne crkve, mještani ogorčeni

  • Извор: 24сата.хр
  • 18.11.2021. 22:37

Pod okriljem noći između 9. i 11. novembra lopovi su razvalili bravu na ulazu u pravoslavnu crkvicu zvanu Svetište u Kreštelovcu kod Daruvara te ukrali posvećeno crkveno zvono teško 50-ak kilograma.

Na njemu bi mogli zaraditi oko 10.000 kuna. Riječ je o crkvici koja je podignuta kraj izvora ljekovite vode još 1747.

"Kroz godinu dana ukradeno je i 10-ak bakrenih kotlova za pečenje rakije. U isto vrijeme kad je ukradeno zvono provaljeno je i u prostorije NK Dinama u Dežanovcu, odakle je ukradeno, između ostalog, 12 sanduka praznih boca piva i još neka oprema. Lopovima ništa nije sveto i zlatne zube bi čovjeku ukrali", komentarisao je sredovječni par krađe koje su uznemirile stanovnike Kreštelovca, mjesta u opštini Dežanovac kraj Daruvara.

Tamo živi 50-ak ljudi, mahom pravoslavaca, ali ističu da su svi, bez obzira na porijeklo i vjeru, uvijek živjeli u slozi. Daruvarski paroh Đorđe Ostojić zbog istrage koja traje ne smije govoriti o detaljima vezanima za zvono, od koje je legure napravljeno ili koliko teži, ali kratko je komentarisao kad je zadnji put vidio zvono: "Za mlade nedjelje (7. novembra, nap. a.) zadnji sam put zvonio. Tad se molimo za zdravlje ljudi i posvećujemo vodu."

Da zvono nedostaje, prvi je primijetio komšija čovjeka koji inače vodi brigu o svetištu. Ono se nalazi kilometar od asfaltirane ceste uz uvicu šume. Komšija mu je javio da su vrata svetišta širom otvorena, a dan ranije bila su zaključana. U samo 16 kilometara udaljenom Daruvaru lopovi su prije devet godina pokušali zaraditi na ukradenoj skulpturi tzv. gole Maje.

Riječ je o skulpturi "Kupačica" poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića, koja je izrađena 1927., a u Julijev park postavljena 1956. Lopovi su 200 kilograma tešku skulpturu izrezali u 13 dijelova i probali unovčiti prodajući je pod staro željezo. 

Uhvatili su ih na vrijeme, a skulpturu su ponovno sastavili te je pričvrstili šarafima.

(Foto: Facebook)

Тагови: