Crna Gora

Urednici portala pušteni da se brane sa slobode

  • 13.01.2020. 20:03

Urednici prosrpskih portala IN4S i Borbe u Crnoj Gori Gojko Raičević i Dražen Živković pušteni su da se brane sa slobode, nakon što su uhapšeni pod sumnjom da su počinili krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Raičević i Živković su pred tužiocem u Podgorici odbacili optužbe, a podršku su im pružila novinarska udruženja Crne Gore, Srbije i Republike Srpske i Odbor za dijasporu Srbije.

Po izlasku iz pritvora Raičević je naglasio da je za vijest o eksploziji u vili Gorica, od koje se ogradio znakom pitanja, imao dva izvora. Odbacio je optužbe da je ta informacija izazvala paniku i nerede u Crnoj Gori.

"Nakon što sam dobio prvu informaciju da je bila ekplozija u vili "Gorica" dobio sam drugu infomraciju od čovjeka koji je prolazio pored policijskog službenika i iz motorole čuo da je došlo do ekplozije u toj vili", izjavio je Raičević.

Urednik portala IN4S kaže da je hapšenje njega i još dvoje kolega, kako tvrdi, organizovala vlast Crne Gore uz podršku NATO-a. Takozvani NATO antihibridni tim, kaže Raičević, primjenjuje brojne metode protiv medija koji su na Zapadu označeni kao proruski.

"To je ako se sjećate, a sjećamo se svi, najavila na okruglom stolu Džudi Kou američka službenica u ambasadi", izjavio je Raičević.

Da nema krivičnog djela koja se pripisuju urednicima Gojku Raičeviću i Draženu Živkoviću, tvrdi koordinator Pravnog savjeta portala IN4S i advokat Vladan Bojić.

"Da bi ovo djelo postojalo, potrebno je da je ono u stvarnosti izazvalo nerede, uznemirenja, paniku, osujećenje neke državne odluke i tako dalje. Toga nije bilo, tako da djela nema", izjavio je Bojić.

Iz Informativne službe srpskih medija oštro negoduju zbog hapšenja novinara. I oni vlast Crne Gore optužuju da, kako kažu, po nalogu NATO-a onemogućava njihov rad.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore ističe da bi i u slučaju da je dokazano kršenje etičkog novinarskog kodeksa ova mjera vlasti Crne Gore bila neodgovarajuća i, po njihovom mišljenju, planirana je da bi ograničila osnovna ljudska prava. Iz Udruženja novinara Crne Gore saopštavaju da je nedopustivo medijske slobode regulisati pendrecima i lisicama:

"Medijske slobode ne mogu postojati, niti se mogu tražiti izolovano dok u samoj zajednici nema slobode. Ovim povodom obratićemo se svim partnerskim udruženjima iz regiona, međunarodnim novinarskim asocijacijama, kao i drugim važnim međunarodnim adresama, tražeći osnovno pravo da se kaže da je car go", poručili su iz Udruženja novinara Crne Gore.

Hapšenje kolega Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, i prethodno urednice portala FOS medija Anđele Đikanović, osudili su predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, Udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Republike Srpske.

Foto: Antenam.net

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.