Бјеловар

Усташки натписи на православној цркви у Хрватској

  • Извор: Агенције
  • 21.12.2023. 10:06

На улазу Православне цркве свете Тројице у Бјеловару јутрос су осванула усташка обиљежја и знакови.

Како пише МојПортал натпис "За дом спремни" и број 14/88 који је као нумеролошка комбинација бројева у широкој употреби међу неонацистима, згранули су Бјеловарчане.

Наиме, број 14 означава слоган од четрнаест ријечи на енглеском језику: "We must secure the existence of our people and a future for white children" ("Морамо обезбиједити будућност наших људи и будућност за бијелу дјецу") Давида Ланеа, припадника расистичке организације The Ордер, док број 88 – означава израз "Хај Хитлер". Број 8 стоји за осмо слово енглеске абецеде "Х".

Ауто налетио на пјешаке у Бањалуци: Повријеђене двије жене

Ауто налетио на пјешаке у Бањалуци: Повријеђене двије жене

"Испред цркве смо затекли православног свештеника Стефана Максимовића који у овоме тренутку не смије давати изјаве", пише МојПортал.

Ко је направио штету на иначе, заштићеној грађевини у срцу Бјеловара, требала би открити полиција која у овим тренуцима ради увиђај.

Подсјетимо, споменута црква недавно је обновљена. Осим крова, постављена је и нова фасада.

Почетком ове године бјеловарски градоначелник примио је јереја бјеловарске цркве Свете Тројице Стефана Максимовића који је, између осталог, казао да је прије доласка у Бјеловар био забринут како ће га људи прихватити, међутим испоставило се да је брига била безразложна јер је, како је нагласио, доиста јако лијепо примљен. 

Пратите нас и путем Вибера