Zagreb

Velika akcija USKOK: Uhapšen visoko rangirani policajac, sumnjiv i bivši špijun

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 28.07.2022. 09:37

Sinoć je započela velika akcija policije i USKOK u Zagrebu, a moguće i na još nekim lokacijama u Hrvatskoj.

Akcija je usmjerena protiv najmanje tri osobe zbog odavanja službenih tajni iz kriminalističkih istraga koje su posljednjih godina provodili USKOK i Policijski nacionalni USKOK.

Uhapšen Damir Osterman, čelni “admin” policije

Jutarnji list javlja da je uhapšen Damir Osterman (48), informatički naučnik i voditelj projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sistema policije.

Kao čelnom “adminu” čitave policije, Ostermanu je bio omogućen pristup cjelokupnoj državnoj bazi podataka osoba nad kojima se provode ili su se provodile posebne dokazne radnje, kao i pristup arhivama svih kriminalističkih evidencija, pristup tajnim operacijama koje su u toku i slično.

Osterman namjestio konkurs šefu Udruženja privatnih detektiva?

Osim za odavanje informacija iz tajnih istraga, Ostermana se tereti da je, učestvovao kao učesnik postupaka nabavke za opremanje policije najsavremenijom informatičkom opremom, u zamjenu za mito, namjestio taj konkurs kako bi na njemu pobijedila kompanija Siniše Patačka, predsjednika Udruženja privatnih detektiva Hrvatske, piše Jutarnji list.

Policija sumnja kako je Ostermanu za namještanje tog konkursa plaćeno oko 200.000 kuna (oko 50.000 KM), a da je transakcija obavljena plaćanjem kompaniji u kojoj je Osterman bio prikriveni vlasnik, odnosno direktor

Sumnjiv i bivši špijun

Osim Ostermana i Patačka u fokusu istražioca se našao i bivši čelnik zagrebačkog odjela Protuobavještajne agencije (POA) Mario Frlan, poznat iz afere isljeđivanja novinarke Helene Puljiz 2004. godine, javlja Jutarnji.