Srbija

Više od 74 odsto građana za obaveznog služenje vojnog roka

  • 18.06.2018. 15:24

U Srbiji je 74 odsto građana za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, pokazalo je istraživanje beogradskog Istraživačkog centra za odbranu i bezbjednost, koje je danas predstavljeno.

Predstavnik tog centra Jasmina Andrić rekla je da se za uvođenje obaveznog služenja vojske izjasnilo 75 odsto ženskih ispitanika i 77 odsto muških. 

Istraživanje je sprovedeno terenski na uzorku od 1.117 ispitanika u 11 opština i gradova u Srbiji, dok su na sajtu Centra anketirana još 1.382 ispitanika. 

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković ocijenio je da istraživanje ima dvostruki značaj - prvi je da građani imaju pozitivan odnos prema osposobljavanju za odbranu, a drugi da imaju visoko povjerenje u vojsku. 

"Ministarstvo odbrane pažljivo analizira sadašnji koncept dobrovoljnog služenja vojnog roka", istakao je Živković. 

Najviše onih koji su za uvođenje vojnog roka /79 odsto/ ima više od 60 godina, dok ih je najmanje /69 odsto/ dobi između 40 i 49 godina, prenijeli su beogradski mediji. 

Obavezno služenje vojnog roka u Srbiji je ukinuto od 1. januara 2011. godine, a oni koji žele mogu da se dobrovoljno prijave za služenje vojske. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм