Dobio ih na sudu

Vozio kamion na lož ulje pa tužio Hrvatsku u Strazburu

  • Извор: Аваз
  • 31.08.2021. 21:02

Evropski sud za ljudska prava donio je presude u kojima je zaključio da je Hrvatska povrijedila prava dvojice svojih državljana, od kojih je jednomu dva puta suđeno za isto nedjelo, dok drugom nije bilo omogućeno prisustvovati sjednici žalbenog vijeća.

Da je dva puta suđen za istu stvar, sud u Strazburu zaključio je u slučaju vlasnika kamiona koji je prekršajno, a kasnije i u upravnom postupku, kažnjen jer je vozio na nedozvoljeno plinsko ulje.

Najprije mu je 2012. izdan prekršajni nalog kojim je novčano kažnjen s 4.800 kuna, a dvije godine kasnije kažnjen je i u upravnom (poreznom) postupku temeljem istog zakona o trošarinama. Tada mu je naloženo platiti 83.025 kuna, što je predstavljalo trošarinu na plinsko ulje uvećanu sto puta, jer je tzv. lož ulje koristio u nedozvoljene svrhe.

Evropski sud je temeljem svoje ustaljene prakse utvrdio da su i prekršajni i naknadni upravni postupak imali značaj krivične optužbe, da su se oba postupka odnosila na iste činjenice te da je došlo i do dupliciranja, što je dozvoljeno samo ako duplirani postupci predstavljaju cjelovit odgovor države na različite aspekte protupravnog ponašanja.

Međutim, u podnositeljevom slučaju takav odgovor je izostao, budući da je primarna svrha novčanih kazni u oba postupka bila kažnjavanje za porezni prekršaj, saopštila je Kancelarija hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Sud je procijenio da prekršajni i upravni postupak nisu bili u dovoljnoj mjeri povezani niti su se nadopunjavali da bi se na njih moglo primijeniti opravdanje za vođenje oba postupka. Sud je podnositelju dosudio iznos od 3.000 evra na ime povrede konvencijskog prava i 685 evra na ime troškova postupka.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.