Slovenija

Za 400 evra primaju i po deset doza – vakcinacija u tuđe ime unosan "biznis"

  • Извор: РТС
  • 06.02.2022. 21:15

Otkako je u Sloveniji za ulazak na neka mjesta potrebna potvrda o vakcinaciji protiv kovida 19, a testiranje se naplaćuje, sve je veća potražnja za ljudima, uglavnom beskućnicima i zavisnicima, koji su spremni da u zamjenu za novac zavrnu rukav u tuđe ime - neki i po deset puta.

Ljudi koji su za novac spremni da sa tuđim dokumentima prime i po nekoliko vakcina protiv koronavirusa najčešće se traže među beskućnicima i zavisnicima, kojima odlazak u centre za vakcinaciju postaje unosan posao.

Slovenački mediji prenose da su u razgovorima sa više ljudi, čija imena nisu navedena, saznali da je ovakva prevara postala stalna praksa i da na ljubljanskim ulicama ima onih koji su primili po četiri doze, ali i onih koji su primili čak sedam doza vakcine.

Anonimni stanovnik Kranja otkrio je da primaoci vakcina u ime drugih za jednu dozu dobijaju od 200 do 400 evra.

Sam je, navodno, primio četiri doze vakcine "Džonson i Džonson", a tvrdi da je njegov prijatelj do sada primio deset doza. Očekuje da će potražnja biti mnogo veća od broja onih koji su voljni da redovno "zavrću rukav".

Kako prevara funkcioniše 

Prevara funkcioniše tako što beskućnici ili zavisnici na vakcinaciju odlaze sa zdravstvenom knjižicom i drugim potrebnim dokumentima osobe od koje su primili novac, nakon čega dobijaju certifikat na ime svoje "mušterije".

Da ne bi bili otkriveni, svaki put posjećuju drugu lokaciju za vakcinaciju.

Slovenački mediji pišu da iza ovakvih zloupotreba stoje i dobro organizovane grupe koje odlaze na mjesta gdje se obično okupljaju beskućnici i zavisnici, i traže one odgovarajuće starosti, pola i izgleda.

Ako su ovi navodi tačni, to bi moglo značiti da je kontrola identiteta u centrima za vakcinaciju loša, pišu slovenački mediji, ali ostavljaju mogućnost da je u pitanju samo negativna kampanja protiv vakcinacije i pokušaj diskreditacije zdravstvenog sistema i slovenačke vlade.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.