Referendum u Makedoniji

Zabilježen prvi incidenti: Do 11 časova glasalo nešto više od osam odsto građana

  • 30.09.2018. 11:13

Građani Makedonije izlaze na referendum na kome bi trebalo da se izjasne o tome da li podržavaju sporazum između Skoplja i Atine o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike. Kako javlja izvještač Sputnjika iz Skoplja, izlaznost do 9 časova je 2,55 odsto. Premijer Makedonije Zoran Zaev glasao u Strumici.

Makedonski mediji javili su i da je zabilježen prvi incident, kada je privedena jedna osoba u skopskom naselju Novo Lisičje zbog verbalnog sukoba sa članovima biračke komisije. 

Incident se dogodio u Osnovnoj školi „Lazo Angelovski“, kada je grupa mladih počela da vrijeđa članove komisije. 

Građani će se na pitanje „Da li ste za ulazak u EU i NATO, uz prihvatanje dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“ moći da se izjasne na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština.

U Makedoniji je na referendumu do 11.00 časova glasalo nešto više od osam odsto građana, saopštila je Državna izborna komisija /DIK/.

Najveća izlaznost zabilježena je u skopskoj Opštini Centar gdje je glasalo 13,31 odsto građana, potom u Krivoj Palanci 13,08 ossto i u Karpošu 12,51 odsto. 

Do 11.00 časova najniža izlaznosta zabilježena je u mjestima Mogila 3,16 odsto i Plasnica 3,30 odsto. 

DIK-u je pristiglo ukupno sedam prigovora za zaštitu biračkog prava, od kojih su tri odbijena, a četiri su u procesu razmatranja. 

Glasačka mjesta su otvorena u 7 sati, a građani Makedonije će moći da glasaju do 19 časova.

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Gotovo tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta zemlja je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podjela, koje je ovaj sporazum još više produbio.

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)