Prijetnje

Zagreb: Dojave o bombi stigle u Vladu Hrvatske i većinu državnih institucija

  • Извор: СРНА
  • 05.12.2022. 11:38

Јutros su u Vladu Hrvatske, sudove i većinu državnih institucija stigle dojave o bombi, elektronskim putem, u vidu pretećih mejlova.

Dojave o bombama primilo je više sudova na području Zagreba, Varaždina, Dubrovnika, Splita, Pule. U toku je evakuacija zaposlenih.

Nešto prije 10 sati zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, opštinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u toku je bila rasprava za ubistvo i četiri pokušaja ubistva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U toku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

Oko 9.30 sati, u Zagrebu, stigle su dojave da su u zgrade sudova na Zrinjevcu postavljene bombe. Preteće upozorenje dobili su Vrhovni sud koji se nalazi u zgradi u Amreuševoj te Visoki kazneni sud i zagrebački Županijski sud koji se nalaze u zgradi na Zrinjevcu, a dojave su navodno upućene imejlom. Obje zgrade su evakuisane, te bi policija ubrzo trebalo da sprovede istragu, javlja RTS.

Policija u Zagrebu je navela da joj je jutros u roku od samo 20 minuta dojavljeno o postavljanju eksplozivnih naprava na više lokacija u glavnom gradu, zbog čega su u toku provjere.

Medijima je potvrđeno da je dojava stigla i sud u Puli o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

Iz Policijske uprave Pula su saopštili da su na sve lokacije upućeni policijski službenici protiveksplozivne zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i preduzeli druge radnje iz svojih nadležnosti. 

Zaposleni splitskog Opštinskog i Županijskog suda, te Opštinskog i Županijskog državnog tužilaštva, njih nekoliko stotina, evakuisano je iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi.

Iz Županijskog suda su saopštili da su dojavu o bombi primili na mejl adresu u 9.24 časova, a poruka je glasila "Rušiće se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena".

U dojavi nije navedeno gdje je bomba postavljena, pa se pretpostavlja da je mejl poslan na više adresa. Specijalizovane policijske jedinice sa obučenim psima pregledaju prostorije ovih institucija, a svi zaposleni su evakuisani, piše portal Indeks.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)