Andan: Mektićeva izjava je udar na RS

  • 23.07.2018. 16:37

Bivši direktor Policije Republike Srpske Dragomir Andan izjavio je danas Srni da je Granična policija BiH prva i najvažnija barijera koja treba da spriječi ulazak svih sumnjivih pošiljki u zemlju bez obzira da li je riječ o opijatima, novčanicama ili oružju i municiji.

"Ako to ne rade, postavlja se pitanje čemu oni onda služe. Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske fokusirano je na Srpsku i nema nadležnosti za granicu i granične prelaze. Droga može da uđe u BiH, ali onda u Graničnoj policiji BiH treba da se zapitaju kako ona ulazi. Granična policija BiH kontroliše državnu granicu i ona bi trebalo da kontroliše sve izlaze i ulaze", rekao je Andan.

Komentarišući izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, u čijoj je nadležnosti rad Granične policije BiH, da "vrh MUP-a Srpske diluje drogu", Andan je istakao da je drugo pitanje zašto na Mektićeve izjave ne reaguje ni Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ za koju je, takođe, nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH.

"Zašto Sipa nije reagovala? Zašto Sipa već ne ide u Banjaluku da sasluša čelne ljude MUP-a Republike Srpske ako oni diluju drogu? Ovo je ogromni udar na MUP i na Srpsku. Mektićeva izjava je veći zločin od ratnog zločina", naglasio je Andan.

On je dodao da poštuje predizbornu kampanju, ali da svi moraju imati prag preko kojeg se ne može prelaziti.

"Treba da se ugledamo na susjede, ma kakvi oni bili, koji imaju svoj nacionalni interes ispod kojeg ne mogu da idu. Tužilaštvo Republike Srpske ili BiH mora što prije da sasluša Mektića i da zatraži od njega argumente za sve što je iznio u javnosti. Ukoliko ima argumente, neka se krene u postupak protiv ljudi koje je on obilježio. Ukoliko nema argumenata, Mektić mora da odmah da podnese ostavku i protiv njega mora da bude pokrenut postupak", istakao je Andan.

Prema njegovim riječima, izjave kao što je Mektićeva štete prije svega MUP-u Republike Srpske.

"Mi smo pretrpjeli razne Ešdaune /bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun/ i reforme i plašim se da ovo nije početak neke nove reforme i ponovni pokušaj unitarizacije MUP-a Republike Srpske ili u krajnjem slučaju unitarizacije BiH. Ovakve izjave treba veoma ozbiljno shvatiti, a Mektić mora da dokaže to što tvrdi ili da demantuje. Ukoliko demantuje, onda je on u velikom problemu ako ima pravnog sistema u BiH", rekao je Andan.

 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм