Šef Poslaničkog kluba DNS-a u NSRS

Banjac: Ne sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH suprotne Dejtonu

  • 11.02.2020. 16:37

Šef Poslaničkog kluba DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac smatra da Republika Srpska ima mehanizme da ne sprovodi odluke Ustavnog suda BiH koje nisu zasnovane na pravu i suprotne su Dejtonskom sporazumu.

"Republika Srpska ima mehanizme da ne sprovodi odluke Ustavnog suda BiH zato što takve odluke nisu zasnovane na pravu, Dejtonskom sporazumu, već na političkim odlukama pojedinih lobija i dijela međunarodne zajednice", rekao je Banjac Srni.

Banjac je upozorio da ovakvim ponašanjem Ustavni sud BiH i dio međunarodne zajednice sve više doprinose da BiH ne uspije kao projekat, odnosno bude neodrživa.

"Ustavni sud BiH, koji većinu presuda donosi preglasavanjem uz pomoć stranih sudija, trebalo bi što prije da prestane da postoji i da se u njegov rad uvedu domaće sudije", zaključio je Banjac.

Ustavni sud BiH utvrdio je prošle sedmice da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.