ATV

Banjalučki PMF proizvodi zaštitne vizire za medicinske radnike

  • 27.03.2020. 19:41

Iako u njegovim prostorijama nema ni predavanja ni ispita, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci daje svoj doprinos u borbi protiv globalne pošasti zvane korona virus.

Počeli su da prave zaštitne vizire za medicinske radnike, koji su svakodnevno na prvim linijama u borbi sa pandemijom.

3D štampači rade punom parom. Svaki od njih izrađuje medicinske vizire poput ovog koji ja nosim, a za izradu jednog su potrebna četiri sata. Na PMF-u kažu da će praviti medicinske vizire sve dok za njima bude potrebe.

Proizvodnja zaštitnih vizira za medicinare je krenula prije nekoliko dana, uz veliku podršku rukovodstva fakulteta, Univerziteta, ali i ministarstva. PMF ima jedan 3D štampač; dva su dobili na korišćenje od Univerziteta u Banjaluci, isto toliko i iz Doboja, a jedan iz Bijeljine. Trenutno, proizvodnju kontroliše Zoran Predojević, asistent sa Katedre za računarstvo i informatiku banjalučkog PMF-a.

"Ovi 3D štampači koriste PLA plastiku koju tope na 210 stepeni, i sloj po sloj grade vizire, koji su modelirani u nekim drugim alatima, a uz same štampače dolazi softver koji taj model konvertuje i na osnovu plastike pravi stvarnu figuru", rekao je Milan Predojević, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević, najavio je da će kroz donaciju društveno odgovornih kompanija, biti nabavljeni i dodatni štampači. Osim PMF-a, u Banjaluci medicinske vizire proizvodi i Gradska razvojna agencija. Sve se radi na zahtjev Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.