Konferencija Ane Brnabić i Radovana Viškovića

U narednih nekoliko mjeseci Konzularno predstavništvo Srbije u Drvaru VIDEO

  • 28.02.2019. 11:56

U Beogradu je održana 10. zajednička sjednica Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije.

U toku je konferencija za novinare Ane Brnabić, predsjednika  Vlade Srbije i Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS. 

Drago mi je što ove zajednice postaju sve češće i redovnije i što rezultati ne izostaju, rekla je nakon sjednice Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije.

Naredna zajednička sjednica biće ponovo u Republici Srpskoj.

"Bilježi se rast robne razmjene između BiH i Srbije, ona je sve bliža cifri od dva miliona evra. Najveći dio ove rabne razmjene je između Republike Srspke i Srbije", rekla je Brnabić. 

"Robna razmjena u 2018. godini bila je jako dobra, imali smo razmjenu od milijardu 870 milina evra sa BiH. 70 odsto je robna razmjena sa RS. Postoji mnogo prostora za unapređenje robne razmjene. Cilj je ukupno povećanje investicija Srbije u Srpsku", rekla je Brnabić. 

Druga oblast koja je važna je saobraćajna infrastruktura. Dodala je da je Srbija jedan od najvećih investitOra u RS.

"Završili smo fokus, povezivanjem mostom Bratoljub. Drago nam je da će 7. marta biti završen tender i nadamo se da će i to brzo biti gotovo i da ćemo konačno otvoriti most. Završavamo dogovore oko trase autoputa Beograd -Saarajevo, tako da će 2019. biti jako značajna godina", kaže premijer Srbije.

Poseban fokus je postavljen i u oblast energetike.

"U planu su dva značajna projekta i to izgradnja  hidroelektrana Foča i Paunci, zajednička  investicija oko 200 miliona evra. Ako tome dodamo i HE Buk Bijela to će biti ukupno 200 mw što nije beznačajno. Ministri energetike su zajedno održali 6. sjednicu energetskog komiteta. RS je završila svoj dio posla, usvojili ugovor o koncesiji. EPS je dostavio pismo o namjerama, sad idemo na osnivanje zajedničkih preduzeća, to je prioritet", navodi Brnabić.

"Što se tiče posebnih veza, meni je jako drago da smo mi zahvaljujući stabilnosti našeg Budžeta, bili u prilici da od 2014. damo donacije u vrijednosti od 21 milion 750 hiljada evra za projekte u RS. U 2019. nastavljamo sa tim trendom", kaže Brnabić. 

Navela je da je od novembra tri puta bila u RS, što dovoljno govori o specijalnim vezama. Ona je navela da će nakon što je otvoreno Konzularno predstavništvo Srbije u Trebinju, ono bitI otvoreno i u Drvaru u narednih nekoliko mjeseci.
 

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS rekao je da je veliki dio sredstava Srbije implementiran u opštine u Federaciji BiH gdje živi srpsko stanovništvo.

"Ono što je bitno je nastavak dalje saradnje koji će ići, nadam se, uzlaznom putanjom. Prije svega projekti vezani za energetski sektor, što je bitno i za RS i Srbiju", kaže Višković.

Energetski sektor je značajan kapacitet koji će se graditi u gornjem toku Drine, vrijednost je oko 450 miliona evra.

"Vlada RS je u vrlo kratkom roku provela sve procedure. Danas smo se saglasili da tom projektu pridružujemo i Buk Bijelu. Ovo je na obostrano zadovoljstvo i dočekano sa posebnim oduševljenjemu RS da zajedno ulazimo u te investicije. O Buk Bijela se govori posljednjih 50 godina, i kad ga pomenete, gledaju vas podozrivo", kaže premijer Srpske. 

"Nakon ove 10. sjednice došli smo u poziciju da ubrzamo proceduru oko formiranja zajedničkog preduzeća kako bi izvođači posla na izgradnji hidroelektrane Buk Bijela već sredinom godine bili uvedeni u posao. Dok radimo glavni projekat za Foču i Paunce imamo na Buk Bijeloj projektnu dokumentaciju i riješene imovinsko -pravne odnose", rekao je Višković.

Višković je naveo da je prije dva dana na nivou BiH usaglašena trasa autoputa koja će povezivati Beograd sa BiH i Beograd sa Sarajevom  s i to će biti kružni prsten.

"RS prati namjeru Srbije i u fazi smo izrade dokumantacije i  za izgradnju brze ceste od Bijeljine prema Sokocu koja bi bila veza za taj autoput", kaže Višković.

Za Srpsku i Srbiju važna je i saradnja na nivou namjenske industrije- Orla, Zraka i Kosmosa, jer to su subjekti koji su jako značajni i važni i za RS i Srbiju.

"Dogovor je da u toku marta se intenzivnije krene u dogovore da se i to riješi. Da budem iskren, da ne bismo dozvolili da naša namjenska industrija i dalje propada, to su značajni kapaciteti i imaju stručnu radni snagu, moramo ih sad iskoristiti", rekao je Višković.

Konferenciju uživo pratite na programu Alternativne televizije i ATV portalu!

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.