Čubrilović okupio pristalice u Banjaluci 

Nećemo da budemo dio nečega gdje pojedinačni intersi prevlađuju opšte

  • 08.12.2018. 19:14

Nedeljko Čubrilović je u Banjaluci okupio više od 140 bivših i sadašnjih DNS-ovaca koji podržavaju njega i troje narodnih poslanika izbačenih iz Demokratskog narodnog saveza. 

Čubrilović, Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović su se u Narodnoj skupštini sastali sa 70-ak DNS-ovih odbornika iz svih opština i gradova u Srpskoj, ali, kako tvrde i 70-ak članova Glavnog odbora te partije koji ih podržavaju. Čubrilović najavljuje da će Klub, zajedno sa pristalicama, do kraja godine prerasti u stranku.

"Ljudima smo rekli da ćemo raditi - ukoliko se krene putem nove političke snage - na principima na kojima je DNS počeo 2000. godine. Ima mnogo toga što je kvalitetno i što treba da zadržimo. Ne možemo više da stojimo iza interesa gdje pojedinačni prevlađuju opšte," rekao je Čubrilović, Nezavisni demokratski klub.

Odbornici koji su se priklonili Čubriloviću kažu da ih ima još više, ali nisu svi mogli danas da dođu u Banjaluku. Šef sada već bivšeg odborničkog kluba DNS-a u Zvorniku, Dragoslav Milanović, kaže da se Gradski odbor sastao sinoć i jednoglasno odlučio da napusti stranku.

"Mi smo pokušali da budemo korektivni faktor kada su u pitanju neke odluke DNS-a, koje su donošene na nivou Republike, međutim zaista nismo nailazili na razumijevanje u bilo kom smislu. Simptomatičan je jedan podatak - danas je sjednica Glavnog odbora DNS-a u Prijedoru, gdje Zvornik ima 14 članova. Od 14 članova Glavnog odbora - samo su dva dobila poziv za Glavni odbor," rekao je Milanović.

Slična je situacija i u drugim lokalnim zajednicama širom Republike Srpske. Više od 90 odsto bijeljinskih DNS-ovaca je stalo uz Nedeljka Čubrilovića. Foča je još jedna opština u kojoj DNS, praktično, više ne postoji u lokalnoj vlasti - sva četiri odbornika su izašla iz stranke Marka Pavića.

"Od DNS-a je ostalo nažalost samo ime. Oni principi, zbog kojih smo mi i ranije bili tu, više nisu prisutni. To su osnovni razlozi zbog kojih idemo u novu priču sa gospodinom Nedeljkom Čubrilovićem," kaže Srđan Drašković, odbornik u Skupštini Opštine Foča.
 
"Dok su važili neki demokratski principi upravljanja organima DNS-a, prvih 16 godina, dotle je to i funkcionisalo. Onog momenta kada toga više nije bilo, definitivno smo se odlučili na ovo. Mislim da smo ispravno odlučili," rekao je Risto Savić, odbornik u Skupštini Grada Bijeljine.

Predsjedništvo DNS-a nedavno je iz članstva stranke isključilo Čubrilovića, Stojanovića, Dakića, Stevanovićevu i druge funkcionere. Ovi su odmah reagovali i osnovali Nezavisni demokratski klub u parlamentu Srpske, te pokrenuli inicijativu za osnivanje nove političke partije.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.