Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Čubrilović: Pomoći Medicinskom fakultetu da nastavi razvoj

  • 18.11.2019. 15:50

Medicinski fakultet u Foči je snaga i pokretač progresivnih nastavnih procesa na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i zbog toga je potrebno podržati najavljene projekte i omogućiti dalji razvoj ovog fakulteta, istakao je danas predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je, nakon sastanka sa dekanom Medicinskog fakulteta u Foči Dejanom Bokonjićem, posebno pohvalio uspješan rad Centra za biomedicinska istraživanja tog fakulteta, kao i činjenicu da će od naredne školske godine biti otvoren novi odsjek medicine na engleskom jeziku.

On je naveo da ovaj fakultet ima značajnu poziciju u obrazovnom sistemu Srpske zbog geografskog položaja, kao i zbog toga što školuje kadar iz Srbije, Crne Gore, Srpske i Federacije.

"Ovdje je zaposleno više od 300 ljudi, za kratko vrijeme je oko 1.300 ljekara ovdje steklo diplomu, a oko 70 doktoriralo. Sve su to činjenice koje govore zašto ovdje treba ulagati i zato institucije Republike Srpske imaju razumijevanje za projekte koje dekan najavljuje i sigurno će stati iza toga", rekao je Čubrilović.

On je istakao da pokretanjem odsjeka medicine na engleskom jeziku sistem obrazovanja u Srpskoj dobija novu dimenziju, te da će dolazak stranih studenata biti od velikog značaja ne samo za ovaj fakultet i Foču, već i za Republiku Srpsku.

"Ti ljudi će sutra, kada provedu ovdje pet-šest godina, biti svojevrsni ambasadori i ovog prostora i ovog fakulteta i ovog sistema obrazovanja i zato treba da se svi upregnemo i ove ideje pomognemo", naveo je Čubrilović.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je da će za nastavak modernizacije nastavno-naučnih programa biti potrebno realizovati određene infrastrukturne zahvate na zgradi fakulteta.

"Broj studenata nam se iz godine u godinu povećava, od naredne krećemo i sa nastavom na engleskom jeziku, očekujemo određeni broj stranih studenata i trebaće nam dodatni kapaciteti za odvijanje nastave. U projektu smo energetske efikasnosti i gledaćemo da nadogradimo još jedan sprat i obezbijedimo novih 1.100 metara kvadratnih", naveo je Bokonjić.

On je napomenuo da postojeći kapaciteti za smještaj studenata neće biti dovoljni i da je potrebno razmišljati o projektima izgradnje novih domskih kapaciteta.

Bokonjić je izrazio zadovoljstvo zbog Nacrta novog zakona o visokom obrazovanju, za koji očekuje da će biti usvojen u što skorije vrijeme. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм