Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Incko se nikada nije ponašao u skladu sa međunarodnim pravom

  • 07.02.2021. 14:05

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nikada nije ponašao u skladu sa međunarodnim pravom, kao ni njegovi prethodnici koji su mimo mandata nametali zakone i sankcionisali ljude.

Cvijanovićeva je ocijenila kao bezobrazan i nervozan potez visokog predstavnika u BiH Valentina Incka /traži vraćanje povelja od određenih pojedinaca/, jer je suočen sa činjenicom da je od njega zatraženo da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom što nikada nije činio.

"U Narodnoj skupštini bi bilo sasvim dovoljno da se prepozna šta su namjere političkih partija u Republici Srpskoj, odnosno da su jednoglasno iskazale opredjeljene o Inckovom zahtjevu. Zato ne vjerujem da bi moglo da bude neozbiljnih poslanika koji bi se ponašali drugačije od svojih partija", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su visoki predstavnici u BiH ostavljali ljude bez prava da se obrate bilo kojoj sudskoj instituciji.

"Zamislite, oni koji promovišu ljudska prava i pričaju o demokratiji, vladavini prava i pravnoj državi su brojne porodice u Srpskoj ostavili bez bilo kakve pravne zaštite. Ostavili su ih bez dokumenata, poslova u javnoj sferi i sada nam drže predavanje", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Incko se oglušio o međunarodnu obavezu, a to je da mora da obavještava šta radi.

"S obzirom na to da je i Republika Srpska zatražila da to uradi konačno jednom u okviru mandata na način kako je propisano i da sebi ne pribavlja ovlašćenja koja nema po međunarodnom pravu, onda je krenuo sa zahtjevom kako da se ponaša ad hok skupštinsko tijelo", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da sve to pokazuje Inckovu nervozu i zlu namjeru.

"Moramo biti svjesni zle namjere koja je najviše vezana za činjenicu i sve gadosti koje je izrekao braneći takav svoj potez koji je bio nepotreban. Umjesto da dođe i obrati se narodnim poslanicima, on je odlučio da vrijeđa i truje, te da dodatno zakomplikuje odnose u BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je Incko odlučio i da drži predavanje ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije.

"Nismo ljudi koji će bilo koji kolektivitet nazivati pogrdno. Međutim, ako ćemo pričati o istoriji svašta bi se moglo pitati mnoge ljude koji obavljaju važne međunarodne pozicije", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da vlada opšte licemjerje, ne samo kada je riječ o međunarodnom faktoru u BiH.

"Nama treba stabilna politička scena i institucije koje rade svoj posao. Ne treba nam šarlatanstvo, niti bilo kakva gluma od čega građani ne mogu da žive. Građani mogu živjeti od stabilnih institucija i zato ih pozivam da razmišljamo ozbiljno o budućnosti, ali da nikada ne zaboravimo prošlost i da se suprotstavimo svakom, bio Incko ili neko drugi da bi znali šta su barijere koje moraju stajati između nas i takvih", zaključila je Cvijanovićeva.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je 3. februara Inckovo pismo upućeno predsjedniku parlamenta Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.