Cvijanović: Sa visokim predstavnikom, BiH pokazuje svoju nesposobnost

  • 15.12.2020. 14:16

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da BiH, ako želi da je neko tretira kao suverenu zemlju, ne bi trebala da ima visokog predstavnika, a sa njim samo pokazuje svoju nesposobnost i nezrelost.

"Smatram da bismo mi trebali da imamo sa druge strane sagovornika EU, a da visoki predstavnik nije taj koji treba da nam dijeli lekcije, nije taj koji treba da promoviše jednu političku agendu u okviru BiH, a funkcioniše u višenacionalnoj zajednici kakva je BiH", rekao je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, to je nemoralno, a zatim i štetno za sve u BiH.

"Onda dođete u situaciju da vam se svi hvale i svi zagovaraju teritorijalni integritet, suverenitet zemlje, a onda vidite koliko je ona nesuverena i koliko nemate mogućnosti da se postavite u ravan da pričate sa aspekta svog suvereniteta sa drugima, jer činjenica je i dokaz da imate članove Predsjedništva BiH koji kažu da neće da pričaju", istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske navela je da se na takav način ne pokazuje da postoji suverenost ili snaga zemlje, već da postoje strašni deficiti u BiH koji su i sramotni na određeni način.

Ona je saglasna da je visoki predstavnik prepoznat i propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali nipošto sa ovakvim ovlaštenjima, nikako sa mogućnostima da uzurpira ovlaštenja i nadležnosti domaćih institucija.

Prema njenim riječima, on treba da bude koordinator, neko ko omogućava i olakšava sprovođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, a ne neko ko treba da mijenja ustave, sankcioniše ljude, donosi različite zakone.

Cvijanovićeva je navela da visoki predstavnik nije osoba koja treba da navijački radi za jednu stranu, kao što to radi ovaj visoki predstavnik i kao što su to radili mnogi prije njega.

"Ja u tome vidim poruku /ministra inostranih poslova Ruske Federacije/ Lavrova. Niko ne spori da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali isto tako niko ne spori činjenicu, ko hoće realno da vidi BiH, da ovaj visoki predstavnik ili ovakav kakav je koncipiran u BiH, nema baš puno veze sa onim kako je to Dejtonski mirovni sporazum predvidio", rekla je ona.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Lavrov juče u Istočnom Sarajevu poručio da je došlo vrijeme da se u BiH ide dalje, bez visokog predstavnika, jer želi da vidi da BiH zrelo i samostalno donosi svoje odluke i da može da bude aktivan član međunarodne zajednice, a ne neko ko će živjeti pod tutorstvom i ne neko ko će biti pod protektoratom.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм