Predsjednik Republike Srpske

Cvijanovićeva: Institucije Srpske odgovorile svakom zadatku

  • 09.01.2021. 08:14

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je razvojni put Srpske uvijek bio pod određenim opterećenjem, ali da su njene institucije odgovorile svakom zadatku i da je Republika Srpska iz svakog problema izlazila jača.

Cvijanovićeva je istakla da je iz tog razloga važno kakve su institucije Srpske i koliko su one sposobne da izvršavaju svoje obaveze, zato što, u suštini, one predstavljaju sliku i priliku Republike Srpske.

Ona je naglasila da je Republika Srpska istorijska, politička i pravna činjenica, kao što je činjenica da postoji narod koji je opredijeljen da zadrži Republiku Srpsku, da slavi svoje praznike, da bude zadovoljan Republikom i da je u budućnosti razvija na svaki mogući način.

"Republika Srpska je verifikovana međunarodnim sporazumom i sve što mi tražimo jeste da se taj sporazum poštuje. S druge strane, kada vidite razne inicijative na nivou BiH, onda izgubite vjeru da je moguće zajedničko kretanje. Naš primarni politički fokus je na Republici Srpskoj", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da nijedan dio razvojnog puta Republike Srpske nije bio jednostavan.

"Nekada je tu bilo političkih pritisaka, nekada velikih ekonomskih i finansijskih poteškoća, sada je tu problem pandemije /virusa korona/. Svaki period je nosio svoja opterećenja, ali Republika Srpska je iz svakog tog problema izlazila jača", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da vjeruje u budućnost Republike Srpske, ističući da je posebno ponosna na jaku vezu između institucija i građana.

"Možemo reći da smo možda i odolijevali svim pritiscima upravo zahvaljujući toj čvrstoj vezi, te ljubavi i želji da se Republika razvija, da se brane njene vrijednosti, bez namjere da bilo koga ugrozimo. Opredijeljeni smo da u miru razvijamo Republiku Srpsku, da punim plućima dišemo slobodu", poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je da se desi čudo da bi svi u BiH shvatili da je Republika Srpska neizostavan faktor.

"Destimulativan je ambijent u kojem stalno morate nešto da branite, umjesto da ulažete svoju energiju da samo idete naprijed, da pokušavate da nađete zajednički jezik sa drugima, da konačno zajedno razgovarate i tražite dobra rješenja", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da bi to bila dobra, funkcionalna BiH koja nikome ne bi smetala.

"Ali, naša sudbina sve ovo vrijeme bila je da branimo ono što jesmo i to je zahtijevalo dosta energije, napora, pa i mudrosti u određenim momentima, koji su bili prilično problematični", navela je Cvijanovićeva.

S druge strane, dodala je ona, paralelno sa tim silnim osporavanjima ili nečijom željom da Republika Srpska nestane, jačala je želja da ona opstane, da se razvija, funkcioniše, da može sama da izvršava obaveze znajući da nema partnere na koje može da se osloni.

Cvijanovićeva je dodala da se ne može težiti ka funkcionalnosti ako želite nekoga da ugušite, te da je funkcionalnost kada svi mogu da dišu punim plućima i kada svi mogu da doprinesu napretku.

"Nekad stičem utisak da se u tom političkom Sarajevu više energije troši da urade nešto protiv Republike Srpske nego za BiH u koju se zaklinju. U okviru takve naopake logike mi funkcionišemo i živimo", objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da Republika Srpska nije tu da bude nekome smetnja, nego da bude nekome partner.

"To što drugi ne prepoznaju da mogu imati dobro, čvrsto i solidno partnerstvo, koje će biti u interesu svih, to nije naša greška. Nažalost, mnogo vremena je potrošeno, mnogo političkih bitaka se vodilo samo zbog toga da se ošteti Republika Srpska, a ne da se doprinese toj nekoj BiH", rekla je predsjednik Srpske.

Komentarišući pozive iz Sarajeva da budu kažnjeni oni koji slave Dan Republike, Cvijanovićeva je navela da tu postoji politička namjera da se izbriše sve ono što je postojalo prije Dejtonskog sporazuma.

"Republika Srpska je formirana 9. januara i to je nešto što ne možete da zaobiđete. Razumijem da su to političke ambicije čije je cilj da se kaže da je sve nastalo onog momenta kada je dogovoren međunarodni sporazum i da sve može da nestane na sličan način, kako bi se napravila neka unitarna ili ne znam kakva već država", rekla je Cvijanovićeva.

S druge strane, ocijenila je Cvijanovićeva, mnoge nervira činjenica da postoji tolika identifikacija ljudi sa Republikom Srpskom i njenim institucijama, te nastoje ukinuti tu vrstu identiteta.

"Ne možete na silu natjerati nikoga da nešto poštuje, da vjeruje u suživot ako mu stalno prijetite, ako mu smeta vaš identitet, vaš razvoj, postojanje, vaše ime. Kako onda uopšte vjerovati da neko ima dobre namjere da s vama želi da gradi tu neku funkcionalnu ili, kako vole da kažu, bolju BiH?", upitala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da mnogi žele izbrisati činjenicu da je Republika Srpska nastala u miru, te da je mjesecima nakon toga nastao stvarni užas koji je nosio ratni vihor, dok je s druge strane Federacija BiH nastala u vrijeme rata, kao produkt rata.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм