Da li su visoki predstavnici imali pravo da mijenjaju Ustav Republike Srpske?

  • 29.05.2021. 19:43

Novi visoki predstavnik samo što nije stigao u BiH, a u Republici Srpskoj još se oporavljaju od posljedica koje su iza sebe ostavili svi prethodni. Direktno su se miješali u Ustav, a to je koštalo Republiku Srpsku. Dobila je Vijeće naroda sa imunitetom, a bez imuniteta su ostali članovi Vlade. 

Srpskoj je nametnuta nacionalna kvota i VSTS, a ostala je bez Narodne banke. Na sve to, pravo su im dala tzv bonska ovlašćenja. 

- Po kojima je on dobio ovlašćenja za donošenje obavezujućih odluka čime je on mogao da mijenja i radio je na tome upravo, Ustave entiteta, posredno i Ustav Bosne i Hercegovine, donosio zakone, donosio i brojne druge akte čak smjenjivao izabrane, imenovane funkcionere – kazao je Mile Dmičić, professor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. 

 

Bonska ovlašćenja do danas su ostala nelegalo pravo koje je visokim predstavnicima dalo, za Republiku Srpsku i dalje nelegitimno tijelo- Savjet za implementaciju mira. Na to što su radili viskoki predstavnici, nijem je ostao i Ustavni sud Republike Srpske. Prije samo nekoliko dana odbačena je inicijativa za ocjenu ustavnosti amandmana koje su na Ustav nametnuli Vofgang Petrič i Pedi Ešdaun.

- NIje to jedina odluka visokog predstavnika koju treba preispitivati kad je u pitanju intevencija na Ustav nego i sve intervencije na zakonodavstvo. Jednostavno ova zemlja ne može biti suverena sve dok u njoj postoji autoritet koji je iznad Ustava i Zakona. Intervencije ne samo tu u Ustavu nego i sve druge intervencije najbolje je ocijenila Venecijanska komisija svojim nalazom iz 2004. Godine – rekao je Dragan Čavić, bivši predsjednik Republike Srpske.  

A Venecijanska komisija tada je rekla da niko sa strane nije imao pravo da interveniše na Ustav. Visoki predstavnici mijenjali su Ustave oba eniteta, bez da je iko od narodnih predstavnika imao pravo glasa. Od 2002. do 2005. Između ostalih, nametnuta je i odluka, da Republika više nije država srpskog naroda.
 

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.