Koalicioni partneri dijele fotelje

DEMOS-u RITE "Ugljevik", Socijalistima "Šume", a Ujedinjenoj Srpskoj "Pošte"

  • 08.03.2019. 19:16

Kako ATV nezvanično saznaje, pobjednik oktobarskih izbora, SNSD, će zadržati svoje pozicije, a njihov kadar, Miroslav Milovanović, od DEMOS-a je nedavno preuzeo i "Vode Srpske".

DEMOS, najmlađa partija u koaliciji, će dobiti Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, Republičku upravu za igre na sreću, Zavod za medicinu rada i sporta, kao i šumska gazdinstva u Foči, Kotor Varošu i Mrkonjić Gradu.

Kako saznajemo, Socijalisti ostaju na čelu Inspektorata Republike Srpske i Fonda za zaštitu životne sredine, a vrlo vjerovatno ponovo dobijaju i fotelju direktora "Šuma Republike Srpske".

Predsjednik NDP-a, Dragan Čavić, već je dobio "Elektrokrajinu", dok Ujedinjena Srpska od važnijih preduzeća i ustanova dobija Pošte Srpske i Institut za javno zdravstvo - iako neki koalicioni partneri ne žele da vide Stevandićevu stranku na čelu "Pošta".

DNS je najveći gubitnik postizbornih dogovora o direktorskim pozicijama. Trebalo bi da im ostane samo devet manje bitnih pozicija, za razliku od 19 koliko su imali u prethodnom mandatu. Od značajnijih preduzeća, to su samo "Željeznice Republike Srpske", ali njih bi mogla da im preuzme grupa Obrena Petrovića.

Upitno je da li će DNS zadržati čelnu poziciju i u Agenciji za osiguranje. Umjesto Slavena Dujakovića, na čelu agencije Marko Pavić vidi Marka Aćića, smijenjenog generalnog sekretara parlamenta Srpske, kojem je tu poziciju i obećao. Ipak, prema informacijama iz vrha SNSD-a, najveća stranka u Srpskoj ne želi da vidi Aćića ni na jednoj poziciji u institucijama i preduzećima jer, kako tvrde, u izbornoj kampanji a i poslije nje, nije krio animozitet prema SNSD-u.