Gradonačelnik Prijedora

Đaković: Nema novozaraženih virusom korona

  • 22.04.2020. 16:43

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da u posljednja 24 časa nema novozaraženih lica virusom korona iz ovog grada.

On je naveo da su od četiri aktivna slučaja dva lica smještena u Studentski centar "Nikola Tesla" u Banjaluci, jedna osoba sa težom kliničkom slikom je na infektivnoj klinici u Banjaluci, a jedna je u kovid-odjeljenju prijedorske bolnice, gdje je hospitalizovano i dvoje zaraženih iz Oštre Luke.

- Osim njih, ima još jedno lice koje je teže slike, starije /iz Oštre Luke/, ali ono još nije testirano i ne znamo status, ali se nalazi u našoj kovid-bolnici - rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je dodao da je policija sankcionisala samo jedno lice u posljednja 24 časa i da je to znak da građani Prijedora izuzetno dobro poštuju mjere.

- Iz Crvenog krsta nam je saopšteno da je stiglo 1.400 maski za penzionere. Onih prvih 5.000 je podijeljeno posredstvom mjesnih organizacija Udruženja penzionera, a ove će biti podijeljene posredstvom mjesnih zajednica penzionerima koji nisu članovi Udruženja penzionera - naveo je Đaković.

On je najavio da se nastavlja dezinfekcija i da se od juče ona vrši cisternama, što je brži i efikasniji način nego traktorima kako je rađeno do sada.

- Od danas se očekuje da će šest cisterni biti uključeno u proces dezinfekcije u Prijedoru, ali moramo pomoći i komšijama u Oštroj Luci - istakao je Đaković i dodao da će se susjednoj opštini pomoći i u zaštitnoj opremi.

Šef tima za dezinfekciju Zlatko Ritan rekao je da je juče pomoću cisterni i prskalica urađena dezinfekcija saobraćajnica i javnih površina u centru grada i da se to večeras nastavlja.

- U narednom periodu kombinovaćemo ovaj princip rada zajedno sa voćarima koji imaju mogućnost da njihova zona bude viša i da zaprašuju neke druge zone, dok prskalice preko cisterni ulaze puno dublje u zonu asfalta i pješačke komunikacije - pojasnio je Ritan.

On je naglasio da je Rudnik "Arselor Mital Prijedor" odobrio jednu mašinu kojom će biti dezinfikovane zone Omarske, Lamovite i Bistrice, a potom će uslijediti Trnopolje i Kozarac, dok su vozila "Komunalnih usluga" na području grada.

- U Oštru Luku i Usorce šaljemo dvije mašine, 2.000 rukavica i 500 do 1.000 maski i stojimo na raspolaganju opštini Oštra Luka da im pomognemo koliko naši kapaciteti omogućavaju - poručio je Ritan.

On je za sutra najavio nastavak dezinfekcije u ulazima, haustorima i stepeništima stambenih zgrada i zamolio građane da ne izlaze iz stanova kada čuju ekipe koje ovaj posao rade da bi izbjegli kontakt sa hemijskim supstancama, a volonterima olakšali manevrisanje.