Predsjednik SNSD-a

Dodik: Gubitak resursa, značio bi gubitak slobode

  • 03.03.2020. 18:50

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da izgubiti pravo na upravljanje resursima znači izgubiti slobodu, a da je Republika Srpska sinonim za slobodu i da bi bila besmislena sa stanovišta žrtava ako se negativni procesi ne bi zaustavili.

"Prvo su nam simbole doveli u pitanje, a sad ulaze u imovinu. Ovo nije kraj. Ovo, ako se ne zaustavi, a mi to pokušavamo da uradimo, Ustavni sud će sigurno presuđivati po drugim pitanjima i onda će doći do imena u prezimena Republike Srpske, pa će promijeniti čitav politički sistem odlučivanja i ukinuti entitetsko glasanje", rekao je Dodik novinarima u Prijedoru gdje je rukovodstvo SNSD-a večeras održalo tribinu "Odgovornost za budućnost".

On je ocijenio da je proces koncipiran gotovo na isti način na koji su ljudi odvođeni u Jasenovac.

"Oni su tamo očekivali da će ustaše konačno postati ljudi. Mi ne smijemo da mislimo da će neko iz međunarodne zajednice postati čovjek i pokušati da razumije naša prava koja su zapisana u Ustavu, oni će početi da derogiraju ta prava dodatno", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postdejtonski period karakterišu dvije faze: kada su Amerikanci i međunarodna zajednica stajali iza onoga što se zvalo slovo Dejtonskog sporazuma i kada su odustali i zajedno sa Bošnjacima htjeli da kreiraju BiH mimo Dejtonskog sporazuma koja treba da bude nametnuta putem operacija koje je vršio visoki predstavnik, a sada vrši Ustavni sud.

"To je nešto što moramo da zaustavimo, prekinemo i to nećemo naprosto, a okupacijski sud želi da kreira novi politički sistem, novi sistem vlasničkih i svakih drugih odnosa. To je protivno slovu Dejtonskog sporazuma i naravno da Republika Srpska ima pravo na svoje promišljanje i nikada nećemo isključiti pravo da branimo ono što pripada nama", poručio je Dodik.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je da je rukovodstvo SNSD-a nakon Doboja večeras u Prijedoru da građane iz prve ruke upozna o neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH, posebno jer je u vezi s tim bilo i brojnih dezinformacija.

"Čak nam se guraju u usta i neke riječi koje nikad nisu izgovorene i koje nisu predmet razmatranja u ovom momentu, pa se pominju secesija, rat, huškanje, izazivanje sukoba u BiH. Možemo da čujemo o evropskom putu BiH, ali prvi put i predstavnici EU jasno i glasno poručuju nama u BiH da nema evropskog puta BiH dok imamo visokog predstavnika u ovoj zemlji i dok imamo strane sudije u Ustavnom sudu", istakao je Višković.

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da je sigurna da će Prijedor, kao i sve druge opštine i gradovi širom Srpske, prepoznati ono što je politika SNSD-a, a to je mirna i stabilna Srpska koja čuva i brani svoje nadležnosti, razvija infrastrukturu, popravlja stvari u svim oblastima i nosi odgovornost za određene procese.

"Mi smo velika partija koja razumije koji je naš udio u svemu onome što radi naša koaliciona vlada i onome što je naša koaliciona politika. Sigurna sam da ćemo i u Prijedoru zabilježiti dobar rezultat na lokalnim izborima, ali isto tako da će to biti definitivno dobar rezultat širom Republike Srpske", dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Saša Bursać zahvalio je rukovodstvu stranke što su građane Prijedora došli da informišu šta očekuje Republiku Srpsku i Prijedor prije svega, kako u pogledu infrastrukturnih i drugih projekata, tako i u pogledu društveno-političkih događaja.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм