Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik nastavio posjetu Sjevernoj Makedoniji

  • 28.01.2020. 19:04

Pomoći ćemo srpske škole u Sjevernoj Makeodniji, radu Kulturno-umjetničkog društva, poboljšati infrastrukturu.

Poručio je to srpski član Predsjedništva BiH nakon posjete naselju Kučevište-Skopska Crna Gora. Dodik se sastao sa predsjednikom Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra Bogoljubom Ninićem. Zadovoljstvo mi je, kaže Dodik, što sam danas ovdje među svojim narodom i najveća pomoć je u tome što se družimo i upoznajemo.

"Već ovog ljeta na raspustu ćemo pokušati da organizujemo bar pedesetoro djece iz ovog mjesta da dođe u Republiku Srpsku da bi je bolje upoznali. Mi ćemo na početku iduće školske godine dostaviti ovdje jedan značajan broj udžbenika iz nacionalnih predmeta što će svakako biti pomoć i pomoći ćemo u pogledu materijalne pomoći i rad kulturno-umjetničkog društva koji baštini i njeguje tradicije naših nacionalnih srpskih igara", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Treba da ojačamo veze Republike Srpske i Sjeverne Makedonije, poručuju iz Kučevišta. Povezivanje naše, sa djecom iz Srpske treba da bude vodilja ka svesrpskom ujedinjenju, poručio je Ninić. 

"Saradnja o kojoj je bilo riječi jeste u vidu institucionalnog povezivanja u sferi kulture, obrazovanja, privrede. Da mladi ljudi iz Skopske Crne Gore sa mladima iz Republike Srpske i iz matice Srbije sarađuju i komuniciraju i druže se. Da naši đaci završenih srednjih škola mogu da studiraju na Univerzitetima u Srbiji i Republici Srpskoj", istakao je Bogoljub Ninić, predsjednik Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra.

Srpski član Predsjedništva BiH se sinoć sastao sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a drugog dana posjete sa bivšim predsjednikom Đorđem Ivanovim u Skoplju. 

Dodik je Ivanova upoznao o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH. Saglasili su se da je važno razvijati saradnju Republike Srpske i Sjeverne Makedonije. Ivanov je čestitao Dodiku na Svetosavskoj povelji, najvećem priznanju srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji, koja mu je uručena sinoć na Svetosavskoj akademiji u Skoplju za izuzetan doprinos u afirmisanju srpskog nacionalnog pitanja u cijelom regionu i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Sjevernoj Makedoniji. 

Dodik je sinoć uručio medalju zasluga za narod, porodici 22-godišnjeg Gorana Nikolića iz Kumanova, dobrovoljca i pripadnika Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske koji je poginuo polovinom avgusta 1993. godine na Putnikovom brdu kod Doboja. Dodik je naglasio da je prošlo 27 godina od pogibije velikog junaka i borca Gorana Nikolića i poručio da Republika Srpska nikada neće zaboraviti njegovu žrtvu koju je dao da bi mi danas živjeli u slobodi.