Skepsa pred obnavljanje suđenja

Dodik: Orić je zločinac koji je zbog pravosuđa BiH već bježao od ruke pravde

  • 02.09.2018. 14:28

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nema povjerenja u pravosuđe BiH kada je riječ o obnovljenom suđenju komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću.

"Orić je bježao od ruke pravde zbog svega onoga što jeste pravosuđe BiH. U prethodnom postupku na sraman način bio je oslobođen", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. 

Predsjednik Srpske je istakao da je Orić ratni zločinac, koji je ubijao samo zato što su sa druge strane bili Srbi. 

"Ubijao je svjedoke da ne bi bio presuđen. Riječ je o jednom krvniku i prokletniku koji je ubijao Srbe samo zato što su pravoslavne vjere", rekao je Dodik. 

Predsjednik Srpske dodaje da na ovim prostorima nema nikoga ko nije rekao sve o tome. 

"Ovaj narod je rekao svoje o njemu, a vidjećemo šta će uraditi sramno pravosuđe BiH i kako će to izgledati. Nemam povjerenja u to", rekao je Dodik. 

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra bi trebalo da počne obnovljeno suđenje komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću. 

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine i odredilo ponovno održavanje pretresa. 

Orić i Muhić su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.