Lider SNSD-a

Dodik: Samo konsenzusom rješavati status stvaralaca

  • 26.07.2020. 15:25

Lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je napravljena bespotrebna zbrka u vezi sa naknadom "Stvaraocima Republike Srpske", jer je potpisana načelna izjave u kojoj je navedeno da će se to pitanje pokušati riješiti u razgovoru sa Vladom i uz podršku partija koje su stavile svoj potpis.

"Ovo je časna priča u kojoj niko ništa ne spekuliše, niko nikom neće nešto dati što ne zaslužuje i ako bude javnog dogovora dobićemo zakon, ako ne bude neće biti ništa od svega toga. Ukoliko ne bude SDS, Boračka organizacija i druga udruženja proistekla iz rata za ovo rješenje neće biti ni SNSD", rekao je Dodik.

Dodik je najavio organizovanje razgovora sa svim subjektima, a biće prihvaćeno šta se dogovore stvaraoci i borci.

On je istakao da je jedinstvo postojalo i kada se stvarala Republika Srpske, u čemu su učestvovali borci, ali da su i ostali davali određen doprinos, među kojima i oni koji su najvišem političkom nivou donosili veoma teške odluke i vodili teške razgovore sa međunarodnim faktorom, te da to jedinstvo treba očuvati.

Dodik je naglasio da su najvažniji ljudi tog pokreta, Radovan Karadžić i drugi politički predstavnici, žrtvovali lični i porodični komoditet za ideje, te smatra da ovaj narod ne smije da zaboravlja svoje ljude i u tom smislu je bila želja da se to pitanje reguliše.

"Međutim, svi imaju neke ambicije i neki su to protumačili kao definitivno rješenje, što naravno nije. Neće se ništa desiti ukoliko se ne napravi ambijent opšte podrške tom rješenju i to ne podrže svi koji su dali doprinos u otadžbinskom ratu i nosili teret borbe na različitim mjestima", pojasnio je Dodik.

On je istakao da se nepotrebno spekuliše ko su stvaraoci Republike Srpske.

"Svi oni koji su obavljali neke dužnosti ili borci u jedinicama, rukovodioci opština i preduzeća, svi su dali nesumnjiv doprinos stvaranju Republike Srpske. Tu ne smije biti podjela. Naravno da borci treba da daju svoj stav o tome", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, donošenje ovog rješenja nije na teret prava boraca i smanjenja sredstava koja se izdvajaju za prava boračkih kategorija.

"Činjenica je da su poslanici u prvom sazivu Narodne skupštine radili bez naknade i da ih značajan broj nije riješio svoju egzistenciju. Veliki broj njih su izbjeglice koje teško rješavaju ta pitanja. Bez konsenzusa neće biti prijedlog. Potpisnici nisu dali nikakav prijedlog i sve su spekulacije", ocijenio je Dodik. 
 

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.