Predsjednik Srpske o granicama

Dodik: Vrijeme je da Srbi definišu svoj nacionalni i politički cilj 

  • 18.08.2018. 19:12

Došlo je vrijeme da Srbi definišu svoj nacionalni i politički cilj. To je za Tanjug rekao predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik tvrdi da je za Srpski narod prošli vijek bio katastrofalan i da su Srbi najviše teritorijalno izgubili. Da se granice na Balkanu neće mijenjati, priča je koja se zasniva na antisrpskoj politici, a zagovornici su upravo oni koji su začetnici i "šampioni " prekrajanja granica devedesetih godina, poput Njemačke, tvrdi Dodik. 

“Pošto ste svi protiv nas, hajde da se razgraničimo, jednostvano, pa ćemo onda živjeti u tom okviru, ali to ne znači da želimo mi napraviti bodljikave žice u tom pogledu, ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese, RS, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa,“ rekao je Dodik.

Dodik vjeruje da su se međunarodne okolnosti promijenile i da će se ispitati uzroci i posljedice raspada Jugoslavije. Iako se Bh. političari hvale da im je Angela Merkel garantovala trenutne granice, za Dodika je to razočaravajuće. Pitanje Kosova i četiri opštine ne mogu se ostaviti nedovršenim. Što se tiče Republike Srpske, ona u BiH ima svoje jasne granice, a pitanje je kada će iz entiteskih preći u državne, kaže predsjednik.

“BiH ima svoje unutrašnje granice, one su jasno povučene, one su katastsrski jasno locirane, te granice sada se zovu entiteske, ali ni jednog razloga nema da sutra budu neke druge. U svakom slučaju mislim da jedna Njemačka treba, nakon toliko godina, saslušati i opravdane razloge Srba i njihovih predstavnika o nepravdi koja je učinjena i samim Srbima,“ rekao je Dodik.

Srpska se, kao i Srbija, bori za svoju teritoriju i u tome podržavam politiku Aleksandra Vučića, kaže Dodik. Srbi trebaju da se okupe oko jakog lidera koji će imati jasan nacionalni cilj, a ne da ga sami uništavamo, kao što smo to činili prethodnih godina. Predsjednik Srpske se osvrnuo i na najavljenu posjetu Sergeja Lavrova, ministra inostranih poslova Rusije. Kaže da Lavrov dolazi u zvaničnu posjetu BiH, zato što Rusija poštuje Dejtonski sporazum, ali da je za Republiku Srpsku veoma važno što će ruski ministar namjenski doći u posjetu Banjaluci, gdje će imati sastanke sa premijerom i predsjednikom Republike.