Savez logoraša Srpske

Dukić: Poštovati odluku Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti

  • 22.12.2018. 14:58

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić poručio je danas da treba poštovati odluku Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnost Republike Srpske.

"Znamo da je NATO bombardovao Srpsku i Srbiju", rekao je Dukić novinarima u Brodu uoči sjednice Predsjedništva Saveza logoraša. 

Govoreći o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dukić je rekao da u ovim pravosudnim institucijama nema pravde i pravičnosti. 

"To je najvidljivije po oslobađajućim presudama ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Orića i drugim Bošnjacima optuženim za ratne zločine, dok su svi optuženi Srbi dobili maksimalne kazne", rekao je Dukić 

Predsjednik Udruženja logoraša Broda Ane Mihajlov rekao je da će logoraši uputiti nadležnom ministarstvu zahtjev za izmjene i dopune Zakona o žrtvama torture, jer postojeći ne osigurava prava ratnih zarobljenika i logoraša. 

"Da bi neko ostvario pravo morao je da bude maloljetan u vrijeme zarobljavanja, i da bude žena koja je seksualno zlostavljana. Žene koje nisu seksualno zlostavljane imaju djelimična prava, nemaju prava na novčana primanja", kaže Mihajlov. 

On je dodao da djelimična prava imaju punoljetni civili i to zdravstveno osiguranje, ali nemaju novčana primanja. 

Na početku sjednice Dukić je načelniku opštine Brod Iliji Jovičiću uručio zahvalnici i značku Saveza logoraša Republike Srpske, kao znak zahvalnosti i podrške ovoj populaciji. 

Na sjednici će biti riječi o pripremama za predstojeće izbore u Savezu i o drugim aktulenim pitanjima u ovoj organizaciji.