Bijeljina

Dvanaest preduzetnika dobilo bespovratni podsticaj za osnivanje preduzeća

  • 15.06.2018. 09:41

Bespovratni podsticaj od 4.000 evra za osnivanje preduzeća i samozapošljavanje u Bijeljini dobilo je 12 lica čiji su biznis-planovi izabrani kao najbolji nakon preduzetničke obuke kroz projekat "Kontinuiranom instuticionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta", saopšteno je iz Gradske uprave.

Obuku je na Fakultetu poslovne ekonomije završilo 19 od 21 prijavljenog polaznika, a 12 najboljih dobiće i jednogodišnje mentorstvo ovog fakulteta nad radom svog preduzeća. 

Ugovore sa novim preduzetnicima potpisao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je ocijenio da je ovo koristan projekat čijom će uspješnom realizacijom biti otvorena nova radna mjesta. 

"Ovi preduzetnici imaju odlične i zanimljive ideje za sopstveni biznis i nadamo se da će, zahvaljujući dodijeljenim novčanim sredstvima, stručnoj mentorskoj pomoći, ali i njihovom elanu, moći ne samo oni da žive od svog rada, nego i da počnu da zapošljavaju nove radnike", istakao je Mićić. 

Neke od biznis-ideja koje su kandidovali najbolji polaznici preduzetničke obuke su plastenička proizvodnja povrća, podizanje zasada maline, prozvodnja namještaja od paleta, pružanje pravnih usluga, osnivanje specijalizovanih ugostiteljskih objekata, izrada tradicionalnih rukotvorina i krojačka djelatnost. 

Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović kaže da je cilj ove komponente projekta bio jačanje preduzetništva kroz set preduzetničkih obuka i podsticanje samozapošljavanja, a ciljna grupa bila su nezaposlena lica registrovana na evidenciji aktivnih tražilaca posla. 

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini Miladin Jovičić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta i saradnjom sa Gradskom upravom. 

Ovaj projekat dio je šireg programa podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH koji finansira EU, a sprovodi Međunarodna organizacija rada. 

Na području Bijeljina glavni implementator projekta je Gradska uprava, odnosno Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, a partneri su bijeljinska Filijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Područna privredna komora, Tehnička škola "Mihajlo Pupin", Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i preduzeća "Steko centar" i "Mega drvo". 

Ukupna vrijednost projekta je 410.000 KM, od čega je donacija 350.000 KM, a učešće grada je 60.000 KM.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм